Skocz do zawartości

Opiłki metalu na bagnecie E46 330d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam co jakiś czas przy sprawdzaniu oleju na bagnecie trafia się malutki opiłek metalu.Silnik oleju nie bierze,nie kopci i jest ok.Niedawno wymieniłem na castrola 5w40 wcześniej motul 5w40 i wydaje mi się że opiłków nie było.Od jakiegoś czasu wydaje mi się że głośniej pracuje.Autko to turboursus M57
Opublikowano
  • Autor
Nikt nie pomoże?
Opublikowano

Daro, jeden opiłek na taką motorownie to nic strasznego. Nie miga Ci w czasie jazdy kontrolka ciśnienia oleju?? Ja tylko raz zalałem ten co Ty teraz i również zauważyłem głośną pracę silnika... od razu zmieniłem na VALVOLINE.

PS. Mega animacja w profilu :mrgreen: :cool2:

Opublikowano
  • Autor
Opiłek znajduję raz na dwa,trzy dni na bagnecie :cry2: .Kontrolki ok,żadna się nie zapala w czasie jazdy.
Opublikowano
No wiesz, nie chcę Ci martwić jakimiś teoriami typu pompa oleju się "szlifuje", czy panewki wału się ścierają. Trudno powiedzieć co może się tam szlifować. A nie odczuwasz jakiś większych wibracji z silnika na bude??
Opublikowano
  • Autor
oprócz głośniejszej pracy wszystko jak było.
Opublikowano
Chciałbym Ci poradzić coś mądrego w tej kwestii, ale jedyne co mi przychodzi na myśl to zlać tą WODĘ i przefiltrować to przez jakąś szmatę, żeby ocenić czy w oleju jest większa ilość tego żelastwa. Po kolorze opiłków mechanik powinien ustalić co się ściera w silniku. Zalać jakiś właśnie Motul albo Valvoline i obserwować czy temat powróci. Zastanawiam się czy jest sens ściągać miskę olejową - trochę roboty z tym jest, więc może najpierw weryfikacja po obecności żelastwa w zlanym oleju.
Opublikowano
Sprawdź jak wygląda filtr oleju. Jeśli opiły krążą w układzie to prędzej czy później zatrzymają się na filtrze. jak jest tego trochę to jest to powód do zmartwień. U mnie nie znalazłem nigdy żadnego opiłka, więc nie jest to normalna sytuacja.