Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na pionowych listwach okiennych (środkowy słupek oraz tylne drzwi na łączeniu szyby ruchomej z szybą stałą) pojawiły się zalążki rdzy. Tzn. pod powłoką lakierniczą powstały takie purchle (bąble), pod którymi zapewne jest rdza. Samochód mam z 2007 roku, więc zastanawiam się czy takie listwy można podciągnąć pod gwarancję producenta na perforację nadwozia, która wciąż jest ważna. Dzwoniłem do serwisu i powiedzieli mi że muszą to zobaczyć, ale raczej nie ma możliwości podciągnąć tego pod gwarancję. Co o tym sądzicie, czy to podlega gwarancji na perforację?

Drugie pytanie. Czy ktoś wie jak wymienić te listwy na nowe?

Opublikowano
Gwarancja na perforację to najczęściej gwarancja na przerdzewienie od wewnątrz na zewnątrz, czyli jak już coś zobaczysz na zewnątrz, to okazuje się że tak na prawdę jest dziura. Jeżeli blacha od wewnątrz jest cała a na zewnątrz purchel, to jedynie w ramach gwarancji na lakier, która najczęściej jest o wiele krótsza niż ta na perforację. W tym konkretnym przypadku o którym piszesz, to podlega raczej gwarancji na samochód jako jego część. Gdyby było lakierowane w kolorze nadwozia, to byłoby w ramach gwarancji na lakier, która szczerze mówiąc nie wiem ile trwa w bmw, ale jak masz auto 2007 to raczej już dawno się skończyła, nie mówiąc o tej bazowej całościowej gwarancji na auto.