Skocz do zawartości

silnik - kontrolka oleju potem pisk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie nie wiem co sie stalo ale dzis po pracy wsiadlem do samochodu odpalilem silnik i zaswiecila mi sie kontrolka od oleju wiec wysadlem i sprawdzilem byl ok tyle samo co zawsze,ruszylem do domu i po przejechaniu 0,5kmcos zaczelo piszczec w silniku wiec wysiadlem i stwierdzilem ze piszczenie dochodzi z okolic walka rozrzadu przerazilem sie i wrocilem szybko do domu ok.2,5km.Powiedzcie mi co sie moglo stac wiem napewno ze to cos powaznego nie wiem co robic!
Opublikowano

Pewnie pompa olejowa nie daje ciśnienia i nie smarowała górnych części silnika czyli np. wałka.

Co robić...? na pewno nie jeździć bo jak piszczało tzn.pracowało na sucho i możesz zatrzeć.

Opublikowano
  • Autor
z czym to sie morze wiazac pewnie ze zmiana pompy i walka samregulatoruw itp?
Opublikowano

Jezeli nie smaruje tylko gory to znaczy ze zaciol sie zaworek na pompie.

Mozna go przeszlifowac ale lepiej jest ja wymienic.

Opublikowano
  • Autor
znacie moze cene nowej oczewiscie?
Opublikowano
  • Autor
panowie okazalo sie ze w twz.smoku byl kawl lodu i pompa niemogla zasac oleju. Na sczescie najprawdopodobnie nic takiego sie nie stalo po sprawdzeniu panewek i walka okazlo sie ze sa troszke przypalone ale mechanik twierdzi ze jest ok,okaze sie jutro po odbiorze auta.ciekawi mnie zkad ten lod olej czysty bez oznak plynu chlodniczego.troche sie uspkoilem.dzieki Panowie za rady