Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Niedawno padł mi akumulator a przynajmniej tak mi się wydaje. Generalnie moja bawarka odmówiła posłuszeństwa i po wciśnięciu kluczka i przycisku start, w ogólnie nie odpalała. Raz włączało się radio, raz nie. Kontrolki i komputer włączały się i gasły jak głupie. Generalnie kaplica. Podjechał znajomy z kabelkami i auto odpaliło z jego akumulatora. Postanowiłem wymienić zasilacz. U mechanika obejrzałem swój (niewymieniany od nowości, oryginał BMW 80Ah 640A, jeśli dobrze pamiętam). Kropka wskazująca stan była na czarno. Nie myślałem nawet o doładowywaniu aku, bo skoro jest od nowości i teraz są problemy to najwyraźniej przyszedł na niego czas. Znajomy mechanik miał akurat na stanie nowy akumulator Bosh Silver S5 85Ah 800A.

Mój akumulator został w warsztacie u znajomego i ten mam przetestować (czy źródłem problemu jest w ogóle aku). Mam na to tydzień czasu. Jeżdżę na nim 2 dzień ale wyczytałem, że należałoby go zaadoptować. Jest jednak problem z tymi 85Ah.

Wiem, że standardy BMW i wybór w kodowaniu, to:

46ah

55ah

70ah

80ah

90ah

110ah

40ah_agm

60ah_agm

70ah_agm

80ah_agm

90ah_agm

Jak widać nie ma tu opcji 85Ah. Pytanie teraz czy brać w ogóle ten akumulator czy szukać nowego (jakie polecacie)? no i jeśli brać to czy muszę od nowa go kodować skoro różni się tylko 5Ah? i jeśli tak, to jaką wartość wybrać w kodowaniu?

Aha i jeszcze jedno - mogę to jakoś sam zrobić poprzez komputer, czy trzeba szukać kodera?

Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

Auto ma 163km silnik diesel, model podalem w tytule chyba nie trzeba opisywac wiecej w przypadku aku?

Profilu celowo nie uzupelniam jak z reszta wiele osob na forum z wiadomych powodow.

Bede wdzieczny za pomoc w temacie.

Opublikowano
Jakie są te powody ? bo ja podałem parę informacji na temat mojej buni i nie wiem o co chodzi ?