Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
siemka od czego zaczać koledzy. Zabrałem się wczoraj za montaz halogenów w zderzak do mojej e36. Halogeny zakupione nowe , wiązka wyprowadzona już była i guzik także w desce. Kiedyś jak oglądałem bez montazu to halogeny świeciły oraz dioda na desce a teraz zniklo... anie nie zapala się dioda ani halogen... tylnie przeciwmgłowe świeci i na desce także zapala... od czego tu zacząć ?
Opublikowano
bezpieczniki teraz oglądałem i są ok... gdzieś czytałem,że jak się je włącza to jakiś przerywacz powinien pyknąć a tu cisza w skrzynce bezpieczników jak i również pod deską rozdzielczą...
Opublikowano

włącznik mam ori 2 guziki... przednie i tylne i wchodzi kostka na 4 kable... jeden kabel jest podłączony pod włącznik świateł ten główny a 3 kable pozostałe z tej wtyczki idą gdzieś pod deską do komory bodajże do skrzynki bezpieczników i dalej wychodzą na zewnątrz za skrzynką bezpieczników...

Co zrobiłem.... w zimę spr czy chodzą w ogóle i chodziły.. podłączyłem diody i się świeciły tak samo jak i dioda na desce więc odpuściłem bo zimno było i tak dalej. Dopowiem,że nie miałem wtyczek halogenów bo poprzednik je wyciął. Teraz jak zakupiłem halogeny... wtyczki... zamontowałem to wszystko... włączam halogeny przód na światłach mijania a tu cisza.... ani halogeny ani kontrolka nie zaświeciła się na desce a od czasu zimy nic tam nie było grzebane ;/

Opublikowano

może teraz ktoś mi pomoże... na krótko sprawdziłem we wtyczce od halogenów czy jest prąd czy w ogóle dochodzi. No i tak wyszło,że ..... wtyczka ma 4 kable - 2 od halogenów przednich , 2 kable od tylnych mgielnych ;p no i tak... po zrobieniu mostka na tylne kontrolka wraz ze światłami zapaliła się co do przednich cisza... nie dochodzi prąd do halogenów przednich ( do kostki ) więc to przekażnik ? po kablu doszedłem do przekaźnika SIEMENS kabelek ( żółto-siwy )... takie ma oznaczenia...

SIEMENS V23134-N59-X109

61.36-1388

Przekaźnik ma 5 wtyk .....

na górze przekaźnika jest BIAŁY napis 367

Opublikowano
Sprawdź żarówki i te okrągłe gniazda,które odkręcane są od halogena może wypięły Ci się kable w jego środku.Weź żaróweczkę z gniazdem i kawałkami kabli i włóż we wtyczkę od halogena i włącz zapłon i halogeny zobacz czy świeci żaróweczka.Bo dziwnie jakoś sprawdzałeś to albo ja dzisiaj coś nie rozumiem.Jeśli nie zaświeci żaróweczka to sprawdź bezpiecznik i przekaznik-rozpiska jest na forum.Przyczyną nie działania może być gdzieś przerwa na kablu lub kablach.Pracy nie jest wiele aby znaleźdz usterkę.A masz oryginalne w wyposażeniu czy może ktoś dokładał?

Głupcem jest ten kto przecenia sam siebie...

M.]@Ř¥

Moja e36 http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=189558

Opublikowano

ogladalem na krótko no i wyszło tak,że w kostce od tego ORI włącznika halogenów prąd dostają tylko tylne a przednie NIE ;/ bezpieczniki są ok... a przekaźnik to który ? bo jeden znalazłem szukając po kablu ale coś tu mi nie pasuje... bo czytałem,że jak się załącza halogeny to powinien pyknąć a tu cisza... chyba,że przekaźnik jest jakiś pod deską rozdzielcza a nie w skrzynce bezpieczników ;/

co do żarówek to są bo kupiłem nowe :) instalka jest ORI fabryczna :) tylko,że poprzednik zakładal zderzak M-PAKIET i go połamał i wiesz ;/ ale jeśli by były złe to by chociaż KONTROLKA się świeciła na desce a tak to cisza.... co odkryłem to to,że brak prądu w kostce co wpinam w przełącznik w BUNI ;/

Opublikowano
a u mnie w BUNI ten przekaźnik R5 to jest w miejscu nr r14 .... bezpieczniki są ok bo oglądałem ale teraz na dniach sprawdzę ten przekaźnik zakupie nowy i się okaże :) dzięki za pomoce koledzy
Opublikowano

witam

u mnie przyczyną nie świecenia halogenów była przepalona żaróweczka od kontrolki na zegarach, po jej wymianie halogeny wróciły :)

trochę to dziwne ale tak miałem

pozdrawiam

Opublikowano
u mnie to raczej to nie jest to ponieważ wcale nie dostaje prądu na wtyczkę ... we wtyczce od halogenów przednich nie ma prądu to wiesz żarówka spalona odpada :)
Opublikowano

dla pewności proponowałbym sprawdzić Ci tą żaróweczkę, wyjąć licznik, sprawdzić i zamontować to 10min roboty, a będzie wiadomo

ja też szukałem i szukałem dlaczego niema prądu na wtyczkach od halogenów i jak napisałem wcześniej, wymieniłem żaróweczkę i halogeny zaświeciły :)

Opublikowano
ale czy to ma coś wspólnego z brakiem prądu we wtyczce ?? bo wiesz mam ORI wtyczkę gdzie jest tylne światło i przednie i tylne swieci a przód cisza... jak żarówka się spali w liczniku to może nie podawać prądu na wtyczkę od halogenów przednich ?? ;/
  • 5 tygodni później...
Opublikowano
po długim czasie bo wcześniej praca i remont domu zabrałem się za halogeny przednie... i jest taka sprawa.... tylne przeciwmgłowe chodzi i kontrolką świeci .... po włożeniu żarówki na halogen przód brak reakcji kontrolka nie świeci ani nie palą się halogeny... wynik,że na licznik jakby nie dochodził prąd 9 tzn. na halogeny przednie) gdzie szukać problemu ? i czy mogłbym prąd jakos zmostkować od przeciwmgłowych tylnych ? jak rozwiązać ten problemik koledzy ? ;/
Opublikowano
ok byłbym bardzo wdzięczny :) bo myślałem,że może wina jest tego kabla co idzie od wtyczki (włącznika halogenów) do tego głównego od świateł bo tam jest taki ŻÓŁTY cienki wpięty właśnie w ten włącznik świateł..... luknij jak to jest u Ciebie i może cyknij jakaś fotkę :)
Opublikowano

w końcu mam czas i mogę napisać jak to jest u mnie

światła postojowe i włączony zapłon

na włączniku halogenów prąd jest na pierwszym od góry kablu (przycisk od przednich), po naciśnięciu guzika prąd jest też na 3 kablu (od tylnych),

a więc na postojówkach nie da się włączyć samych tylnych przeciwmgielnych tylko razem z przednimi

światła mijania i włączony zapłon

na włączniku halogenów prąd jest na pierwszym i na trzecim kablu, a więc można włączać je oddzielnie

przełącznik świateł połączony jest z włącznikiem halogenów, 9pin przełącznika świateł z 4pinem włącznika halogenów (wg schematu)

sprostowanie do kontrolki w liczniku, niema wpływy na świecenie halogenów, sprawdziłem, musiał być u mnie jakiś zbieg okoliczności z inną usterką

sprawdź może jeszcze raz wszystkie bezpieczniki i ewentualnie podmień przekaźnik na któryś inny, aby go sprawdzić

jak chcesz to podaj mi na PW meila to prześle ci foty z moich poszukiwań problemu i schematy, co prawda do e36 z 1998r. ale pewnie jest to samo