Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. od początku moze powiem ze mój silnik to m43tu 318i. dziś gdy bawilem się inpą natrafilem na funkcję rough gdzie są podane wartości z czterech cylindrów, na trzech są one na 0.00 a na czwartym wskazuje wartosć "!8.09" Ponadto wywala mi cyaly czas błąd Lambda "Regulation control range block". Ogólnie to silnik chodzi dosc nie równo, spada z obrotów przy zatrzymaniu sie i strasznie trzęsie budą na wolnych obrotach... Może wiecie jak to rozszyfrować i co moze być przyczyną?

załączam zdjecie z Inpy http://i45.tinypic.com/t7bhio.jpg

z góry dziekuje za pomoc.

Opublikowano

Możliwe. Dużo mniejsze jest ciśnienie na 4? Może być także pierścień lub gladź cylindra. Po to jest właśnie korekcja wtrysków aby wyrównać obroty po każdym cylindrze.

Jakiegoś kisielu nie ma czasem w silniku lub oleju w wodzie? -może tylko uszczelka pod głowicą.

Wszystko trzeba posprawdzać a po zdjęciu głowicy będzie wiadomo 100%.

Opublikowano
Właśnie chodzi o to ze uszczelka pod głowicą była zmieniana jakies 3 miesiące temu. wszytsko chodzilo pięknie dopoki mi nie zaczeło auto nie równo chodzić na wolnych. Oleju w wodzie nie ma i na odwrót też nie... ciśnienie było mniejsze o jakies 2-3 bar zreszta bylo słychać podczas kręcenia że 4 gar nie tak chodzi... oby to nie były pierścienie, już nie mam siły do tego auta :roll: Nie ma co, tak czy siak bez zdjęcia głowicy sie nie obejdzie... :cry:
Opublikowano
Uszczelka była walnięta miedzy 3 a 4 cylindrem. Wszystko bylo robione tak jak ma być. Fakt faktem w warsztacie "u Pana Wiesia", ale gość sie na prawde zna na bmkach :) Wiecie może czy wtryski sie daje do regenerowania czy walnięty idzie do kosza?
Opublikowano
Ja kupowałem nowe. Jak taka robota była niedawno robiona być może lifter stanął. To się rzadko zdarza w normalnej eksploatacji ale po naprawach owszem i to mozna sprawdzić bez zdejmowania głowicy. Nic tam nie klepie głośniej? Tak samo można sprawdzić napięcie na wtryskiwaczach i je porównać.
Opublikowano
Diagnoza juz postawiona. Siedzą zawory wydechowe na 4 cylindrze. Dobrze ze mam drugą glowice to bedzie zrobiona tak jak ma być i tylko przekładka :8) Wtryski też wymienie bo też mam całą listwe wtryskową wiec powinno byc ok :lol: Kolego wafeltom wielkie dzieki za pomoc :)