Skocz do zawartości

Wymiana konwentera e60

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Planuję wymianę konwertera, ktoś może podpowiedzieć jak się zabrać ? od czego zaczynać itd itp ?

Z góry dzięki za pomoc

Opublikowano

Ogólnie temat nie jest bardzo skomplikowany.

Zwrócić uwagę na rozczepienie( odkręcenie 4 śrub) konvertera od koła zamachowego .

Robi się to przez mały otwór , który znajduje się na wysokości rozrusznika ale po drugiej stronie w komorze silnika.

Ja wcześniej też nigdy nie wyjmowałem skrzyni biegów z auta I to sprawiło mi największy problem.

sprzedam części do bmw M5 03.2007r.
Opublikowano
  • Autor
Ok ale skrzynie trzeba zrzucić ? czy jak się do tego dobrać ? jakie uszczelki mam kupić ?
Opublikowano

Skrzynie musisz zrzucić,

wymienić olej ,

zmienić miskę i tulejkę.

Poczytaj trochę na temat wymiany oleju i skrzyni biegów.

Spróbuj sobie załatwić jakiś schemat wymiany skrzyni ( konvertera),

Opublikowano
  • Autor
no właśnie z tym schematem jest największy problem ... sama skrzynia jest ciężka ? w 2 osoby dam radę wyciągnąć ?
Opublikowano
Waga to 89 kg

wiedziałem , że to jest ciężkie ale aż tyle . Silny jestem bo to sam z auta wyrwałem na stół i włożyłem z powrotem :D .

Opublikowano
  • Autor
Auto postało kilka dni ... dzisiaj przejechałem 150 km i żadnych złych objawów ... brak falowania ... czy to normalne ?
Opublikowano
U mnie też tak jest że jak samochód postoi kilka dni, to później przez pierwsze dwa dni skrzynia chodzi jak nowa, a po dwóch dniach wszystkie bolączki znowu się pojawiają. Normalne to to chyba nie jest, ale widzę że nie jestem odosobnionym przypadkiem.
Opublikowano

Tez tak mam jak postoi dłużej :wink:

Myślałem nawet ze samo sie naprawilo :mrgreen:

Opublikowano
  • Autor
Widzę że więcej osób ma ten sam problem ;) To może ktoś wytłumaczy dlaczego tak jest ... ile km koledzy zrobili z uszkodzonym konwerterem zanim go wymienili ?