Skocz do zawartości

[e36] Gaśnie gdy hamuje lub zmieniam na lpg, szarpie na lpg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Nie dawno pojawiło mi się kilka problemów.

1. dmuchawa: włączam na grzanie a tu ledwo ledwo coś daje (filtry oba wymienione, płyn do chłodnic jest i temp. silnika jest dokładnie na połowie skali czyli tak jak zwykle, rezystor dmuchawy ok)

2. problemy na gazie: mam zainstalowaną sekwencję STAG z 2007r. Auto podczas jazdy na gazie po pewnym czasie zaczyna szarpać. Wyminiłem filtr fazy ciekłej a dziś jeszcze wymienie filtr fazy gazowej. Komputer nie pokazał żadnych problemów poza napięciem :8) ale to wina akumulatora. Podczas jazdy na LPG, jak autko zaczyna się dławić i szarpać, często się zdarza, że przy przełączeniu na beznynę i daniu na luz obroty spadają i auto zdycha :shock:

Bardzo często się też zdarza także na benzynie, że jadąc pow. 70km/h i wyhamowywaniu do zera, po wrzuceniu na luz wskazówka obrotów skacze od zera do ok. 900rpm no i czasami auto zdycha :(

Dziś przejechałem się autkiem po wczorajszej wymianie filtra fazy ciekłej i podczas jazdy autko zaczęło szarpać na LPG. Oczywiście przełączyłem na benzyne no i auto zdechło :?

Mam BMW e36 316 z 93roku z sekwencją STAG z 2007r.

P.S.

Dodam, że spalanie mam ok. 10-11l gazu/100km a benzymy ok 8l/100km. Po wymianie filtra fazy ciekłej i drobnych korektach w komp. gazu autko zaczęło ładniej pracować na LPG ale stary problem nie zniknął.

Proszę o pomoc w w/w sprawach

Opublikowano

Kolego po pierwsze primo - Z gazem nie rób sam tylko jedź do gaziarza wyregulować.

Sprawdź całość dolotu czy nie łapie lewego powietrza.

Sprawdź czy dobrze wpięty masz w obieg reduktor, czy czasem nie wpieli na niewłaściwym obiegu bo im było lepiej - to by mogło być przyczyną słabego ogrzewania.

"Nieudana Operacja To Połowa Udanej Sekcji"
Opublikowano

Z gazem byłem u gaźnika :P Właściwie to on wymieniał filtry, sprawdził szczelność i jest świetna :P no i w komputerze gazu też wszystko OK.

Gaźnik podejrzewa, że gaz może się czasami ulatniać z kolektora wydechowego bo może być tam nieszczelny....

A jak mogę sprawdzić dolot + reduktor ??

Opublikowano
na 99% to peduktor gazu.sam tego nie sprawdzisz musisz jechac do ogarnietego gazownikia bo przecietniak ci powie wymien swiece przewody moduł i dolej płynu do chłodnicy.kolega przerabiał juz ten temat.moze sie myle moze u ciebie cos innego wyskoczyło ale ja bym obstawiał własnie to.pozdrawiam

Moje Coupe------------------> http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=160279

Potrzebujesz nowych części ? Dobrych znanych marek ?lub tańszych zamienników? pisz na pw.

Opublikowano

wymieniłem termostat i dmuchawa zaczęła ładnie pracować :D

ale drugi problem nie rozwiązany nadal... mam na myśli ten spadek obrotów lub gaśnięcie przy ostrym hamowaniu do zera....

EDIT:

jeszcze jedno pytanie. czy ta część od gazu w której znajduje się filtr fazy ciekłej (nie pamiętam nazwy) to powinien być gorący podczas pracy ??

Opublikowano

odpowietrzyłem i trochę pomogło... obroty lekko falują ale już nie zdycha :P

a co do pytania poniżej, jest ktoś w stanie pomóc ?

jeszcze jedno pytanie. czy ta część od gazu w której znajduje się filtr fazy ciekłej (nie pamiętam nazwy) to powinien być gorący podczas pracy ??

Opublikowano

Filtr fazy ciekłej znajduje się w reduktorze albo jest montowany osobno razem z cewką

Tak powinien być ciepły.

Co do szarpania i gaśnięcia możesz wrzucić zdjęcie silnika pod maską. Całkiem możliwe że albo gaz jest źle wyregulowany albo wtryskiwacze już nadają się na śmietnik i czas pomyśleć o nowych.

Co do regulacji gazu. Gazownik robił to na warsztacie, czy wsiadł z Tobą w auto i jeździliście z LAPTOPEM !!

Regulacja powinna najpierw zostać zrobiona na postoju. Gdy parametry są takie jak powinny być wsiada się w auto i jedzie na droge. Zbiera mapę najpierw BENZYWNOWĄ a potem GAZOWĄ i reguluje się mnożnik aby jedna z drugą były takie same