Skocz do zawartości

e 39 520i słaba, prośba o ocene skrn.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor
Nie próbowałem, myślisz że przepływomierz gra w ciula? Sporadycznie wywala 202 i 203, coś psuje mieszanke, powietrze chyba odgrywa dosyć ważną role. Zobacze i napisze jaki wynik.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Jazda z przepływką czy bez niej, jedno i to samo:) Nie wiem na ile to realne, ale taka prawda, oznacza to że przepływomierz mogę wyrzucić do kosza? Jestem za granicą i wolałbym się upewnić zanim kupie nowy za 300 euro;-/
Opublikowano
  • Autor
Kolego guma za przepływką ok, odma nie jest zapchana, wężyki wszędzie ok, jak jezdze bez przepływki nie ma żadnej różnicy, jak i z nią, to chyba nie jest normalny objaw?
Opublikowano
  • Autor
Nie wiem co to oznacza, ale dochodzi do końca, dzisiaj testowałem i za każdym razem poszła, co to oznacza?
Opublikowano

Przepływka nie jest taka zła. A sam piszeż że nie chcesz wydawać kaski niepotrzebnie. Może nie być dużo róznicy na nowej.

Generalnie jest tak:

Jak przepływomierz jest zabrudzony to mierzy mniej niż w rzeczywistości a sterownik daje mniej paliwa i muli. można to zauważyć jeśli po wciśnięciu pedału gazu ekonomizer nie dochodzi do końca skali (oczywiście na 4 biegu).

Jak przepływka jest całkiem padnięta i muli to po wypięciu robi się lepiej. Na dobrej przepływce po wypięciu robi się gorzej tylko tutaj już nie ma dużej różnicy.

Spadek mocy najczęściej jest winą przepływki w autach jak twoje ale w tym przypadku ja nie mam 100%.

Warto jeszcze podłączyć inpa i popatrzeć jak przepływka zachowuje się pod obciążeniem zwłaszcza na 3 i 4 biegu podczas przyśpieszania. Trzeba do tego dwie osoby bo można sobie zrobić krzywdę.

Jeszcze pytanie. Czy po wymianie sondy zresetowano adaptacje?

W twoim silniku chyba można to zrobić inpą. W silniku tam gdzie czyta się błędy szukaj adaptations i reset adaptatinons lub reset learned values

Opublikowano
  • Autor
Rozumiem temat przepływki, może być jeszcze jakies ciśnienie albo coś zagięte? jakiś wężyk czy coś podobnego, który warto sprawdzić? Zrobie testy na tych biegach i dam znać jak wyszło. Adaptacji na nową sonde nie robiłem, powiem szczerze nawet nie wiem jak, nie grzebałem w adaptacjach nigdy. Jednak przed wymianą i po, nie było zbytnio różnicy, tyle że po, równiej chodziła, to największa poprawa.