Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Panowie mam mały problem kupiłem bmw 730 po lifcie 3.0d 231km czyli M57N2.

A wiec tak po kupnie wymieniłem swiece, sterownik grzania świec, Odmę (nowa) wyczyściłem cały dolot intercooler wykręcony karcherem umyte wszystko, i dodatkowo jeszcze zrobiłem klapki w kolektorze (akumulator i ble ble )

Teraz auto ma niby 220 tys przebieg niby jest niby nie wątpie w to ale mniejsza z tym. teraz nalałem sobie nowy olej 5w40 Castrola turboDiesel. Po zrobieniu jakoś 1.5-2 tys kilometrów na wyświetlaczu tam gdzie jest stan oleju na 5 tych kresek uciekło mi 3 prawie do minimum a było 5 czyli full i na bagnecie tak samo ubyło do minimum czyli ewidetnie cos nie tak sie dzieje. bo moja stara fiesta tyle oleju nie brałą. Opcja jest taka że mam wycięty DPF i jak stoi auto na postoju to widać jak na jałowym biegu bez gazowania bucha sobie tak delikatnie na niebiesko jak mu się depnie nie prawidłowy delikatny czarny dym . Rano jak zimny odpali i też odrazu po odpaleniu zarzuci niebieskim. Co najbardziej mnie denerwuje jade w trasie czy gdzies deptam czy nie deptam dymu zamna nie widać znajomi jada specjalnie patrzec i każdy że nie kopci masz jakieś urojenia się ze mnie śmieją. Dolot do turbiny czyściutki turbo działa jak powinno.

I mam dość już bo to za dużo oleju schodzi niby nie kopci a olej jednak ubywa :( możłiwe że ma już z 400 tyś kilometrów chodz wyglada wszytko z zewnątrz że nie ale...

Teraz

1.Remont silnika ( i co w nim dokładnie zrobić Jeśli wszystko to co )

2. Drugi silnik (ale nie widomo jaki się kupi)

3. Sprzedać w cholere

Opublikowano

Najlepiej niech w serwisie zrobią diagnozę a potem dzialaj bo przyczyn może być wiele.

Remont silnika=skarbonka :cry2:

pozdrawiam

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Witam mam podobny problem jak kolega ktory otworzył ten post.u mnie przepieg to 190000 i nie był krecony. dbana dobrze traktowana. Moze dzis ktos zna odpowiedz na te pytania.sprawa z odmą odpada bo tam sie nic nie dzieje. moze jakies inne przyczyny. z gory dzieki
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Patrzyłeś pod spodem czy sucho jest?
E39 530dA lata, E38 740iA zapier... :D