Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

Ostatnio miewam taki problem, że podczas odpalania samochód kręci około 3-5 sekund po czym zaskakuje, czasami normalnie, czasami jak od kopa w starych rometach (dźwiga się z niskich obrotów) a czasami (bardzo rzadko) jest tak że chwyci od razu na równi z naciśnięciem przycisku s/s engine praktycznie, ale tylko na chwile, potem dalej piłuje rozrusznik po czym odpala normalnie (brzmi to strasznie)

Dzieje się tak średnio raz na 10, 15 odpaleń. Raczej częściej na zimnym silniku, ale bez jakiejś reguły specjalnej.

W (tfu!) ASO M-Cars Kraków powiedzieli że to prawdopodobnie czujnik położenia wałka rozrządu (chyba tak) ale po ostatniej historii nie wierzę im w nic.

Ma ktoś jakieś pomysły?

Opublikowano
podpięcie pod komputer nic nie pokazało, w sumie nie przeszkadza to jakoś specjalnie w użytkowaniu samochodu. Tylko wstyd jak ktoś podjeżdża 15-letnim samochodem i odpala "na dotyk" a ja piłuje jak jakiś rupieć
Opublikowano
nie, nie był. Czy jeśli rozrząd faktycznie jest wyciągnięty to oznacza wymianę? czy da się to wyregulować jakoś?
Opublikowano

To prawda ze jak pokazuje wadliwy czujnik i po jego wymianie dalej to samo to rozciagniety rozrzad lub okablowanie (mniejsze szanse, ale warto sprawdzic bo taniej). Regulacja nie wystepuje bo napinacz sam sie wysuwa automatycznie, a jak lancuch sie rozciagnie to konczy sie regulacja i przeskakuje rozrzad.

brak pl liter

207GTI (175THP) na tor

Tutaj klik: http://www.peugeot207club.pl/viewtopic.php?t=5609

VW Golf mk5 1.9TDI ASZ + GTD1752 (daily)

BMW E46 320D ///M (od czasu do czasu)

Opublikowano
Nawet jeżeli rozrząd nie jest przyczyną problemów to jednak należy zająć się jego wymianą. Jeżeli nie chce się mieć większego problemu. Oczywiście napinacz powinien być wymieniony chyba że był niedawno wymieniany.
Opublikowano
Ja miałem jeszcze problem z rozrusznikiem. Zawieszały się szczotki. Efekt był taki że naciskałem START i nic się nie działo. Musiałem podnieść maskę i kijem walnąć w rozrusznik. Pomagało i to oznaczało że rozrusznik do wymiany. Tyle że moje auto jest z 2005r i ma 150000.