Skocz do zawartości

e36 1.8 tds jak wymienic rozrusznik??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam prosilbym wszystkich o pomoc jak latwo wymienic rozrusznik??I jakie klucze sa do tego potrzebne ogolnie rady jak to wykonac bo skonczyl swoj zywot:(

E36 1.8is 93r ---bylo

E36 1.8tds 96r---bylo

e39 523i 96r---bylo

e36 touring 325tds 1999r---obecnie

Opublikowano
Bez kanału tego nie zrobisz , rozrusznik przykręcony jest torxami ( chyba klucz 10 oczkowy podchodzi ale trudny dostęp) ,przewody przy rozruszniku klucze 10 i 13. Jak już odkręcisz rozrusznik i przewody to teraz rozrusznik przekręć na bok i odciągasz go od silnika i tak kilka razy przechylając tył rozrusznika w dół ( mało miejsca i dziad siedzi na milimetry , temu robota jest upierdliwa ale wykonalna). Jeżeli masz zamiar wymieniać szczotki to tył rozrusznika skręcony jest na śruby 8
Opublikowano
No kurde a dzwigajac przod auta??Slyszalem ze trzeba kolektor ssacy zrzucic zeby dostac sie do sruby od gory

E36 1.8is 93r ---bylo

E36 1.8tds 96r---bylo

e39 523i 96r---bylo

Opublikowano

Jest wykonalne nawet na podniesionym przodzie ( wyjmowałem i w kanale i na lewarku) tylko trzeba pamiętać o porządnym zabezpieczeniu żeby nie zostać naleśnikiem.

Faktycznie jak zdejmiesz kolektor to masz nieco ułatwiony dostęp , ja kolektora nie zdejmowałem i do wszystkich śrub dostałem się bez większych problemów. Jak robiłem na lewarku to zdemontowałem filtr paliwa bo z filtrem to nie mogłem za bardzo od góry łap wsadzić.

Opublikowano
Ogolnie mowisz filtr paliwa zdemontowac i da rade??Ile dokladnie jest srub 2?czy 3??Rozrusznik juz wyslany idzie oryginal boscha.Swiece juz tez sa i nowy filtr paliwa wiec wszystko za jednym zamachem sie zrobi ale ta pogoda normalnie wykancza:/.Wiec tak ogolnie przymierzam sie do wymiany pompy wody moze widziales w moim innym poscie moj proble.:/ wydaje mi sie ze albo ukrecony wirnik albo cos nie tak z nim.Termostat jak cos mam jesczze jeden bo z zwiekszaniem obrotow silnika cos tam pompuje i po chwili leci cieple.Rozrusznik do wymiany i swiece zarowe oraz filtr paliwa.Akurat pompe wody wymienialem w M51 2.0 wiec nie powinno byc wiekszych problemow bo to dojscie od gory jest ale z tym rozrusznikiem sie troche boje zeby auto na glowe nie zlecialo:/

E36 1.8is 93r ---bylo

E36 1.8tds 96r---bylo

e39 523i 96r---bylo

Opublikowano
Mocowany jest na 2 śruby po zdemontowaniu filtra możesz podejść do rozrusznika od góry tylko jak będziesz wyjmował to musisz dołem ( nie koniecznie musisz kłaść się pod autko) wkładałem też od spodu , po zdemontowaniu filtra miałem na tyle pola manewru ,że ustawiałem i przykręciłem go już od góry. Z kanału to jest mniej roboty i łatwiejszy dostęp ale jak nie ma kanału to trzeba sobie radzić.
Opublikowano
Powiadasz ze da sie gora cale szczescie :)tylko czy gora go wloze na miejsce??:)kolektor i tak bedzie wyciagniety i filtr paliwa. Mam nadzieje ze dam rade tylko niech troche snieg popusci bo auto pod chmurka stoi;/Dzis specjalnie klucze juz kupilem grzechotke mala przedluzki itp.Tylko brak mi torxow:/ czy jest tam cos na torx?

E36 1.8is 93r ---bylo

E36 1.8tds 96r---bylo

e39 523i 96r---bylo

Opublikowano
Rozrusznik do silnika mocowany jest na torx ale jak masz oczkową 10 najlepiej krótką to odkręcisz , Włożysz i górą na miejsce tylko trochę nie wygodnie , ale wykonalne.