Skocz do zawartości

[X3 2.0D]150 KM Kilka pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przy max prędkości macie jakieś drgania na kole kierownicy? Bo u mnie już przy 170 czuć jakby koła były źle wyważone, a tydzień temu przy zmianie wyważałem.
Opublikowano
Nie powinno tak być.... :( :( :(
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
  • Autor
nie rozumiem,co ma hak do błędów.Zresztą nawet nie mam haka a błąd często się pojawia mimo,że go kasuję.
Opublikowano
  • Autor
Panowie sterownik świec regenerowany przez kolegę Rogera świece nowe BERU,było dobrze parę dni dziś podłączam a tu znowu upalona jedna świeca żarowa na 2 cylindrze.Co może być przyczyną palenia po paru dniach?Czy DPF w nie najlepszej kondycji ma na to wpływ wtryskując zwiększone dawki,czy po prostu zbieg okoliczności,wadliwa świeca?Ale było idealnie parę dni.
Opublikowano

Ja kupiłem świece denso, a sterownik naprawiłem sam. Po kilku miesiącach od tej operacji już mam błąd świec na 2 i 3 cylindrze.

Przestałem się tym przejmować i Tobie radze to samo :mrgreen:

Opublikowano

Wiecie co ???? Ja w jednym aucie walczyłem z tym cały rok i nic nie dało.Sterownik ori i po regeneracji,świece 3 firm o kosztach szkoda gadać .....Auto stało nawet w ASO i nic nie wymyślili oprócz wymiany sterownika i świec :duh: :duh: :duh:

Po każdej wymianie klika dni było ok a potem to samo.... :? :? :? i już z tym nie walczę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
  • Autor

Tylko jak do zimy mi uwali znowu wszystko,to bedzie problem,bo znowu wymieniać się nie będzie chciało.A już było czyściutko na kompie.Zastanawiam się bo niby DPF w inpa nie pokazuje mi już błędów,ale nie jest w 100% czysty nie można go już wypalić do końca,czy to nie jego wina podczas dotrysku większej dawki paliwa,że uwala świece.

Wysyłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

DPF wypala się na ciepłym silniku, gdzie świece już nie pracują, ale mogę się mylić.

Jeśli masz chęć z tym walczyć to zdejmij wtyczkę od sterownika i sprawdź omomierzem czy faktycznie świece są uszkodzone. Sprawne powinny mieć kilka omów.

Opublikowano
  • Autor

Może i bym powalczył jak bym wiedział,że problem zniknie.Ale jak mam znowu zwalać ten durny kolektor do wymiany świec to sobie odpuszczam i czekam jak potoczą sie dalej sprawy.W 2 giej E46 od prawie 5 lat mam zero problemu ze świecami i to pewnie jeszcze fabrycznymi a tu w X-ie takie cycki :o

Opublikowano
.Ale jak mam znowu zwalać ten durny kolektor do wymiany świec to sobie odpuszczam i czekam jak potoczą sie dalej sprawy.

Dlatego pisałem by zdjąć wtyczkę ze sterownika i sprawdzić świece, a nie odkręcać kolektora.

Opublikowano
  • Autor

Powszechnie wiadomo,że delkiatne pisknięcie podczas rozruchu jest spowodowane zwykłym gumowym paskiem wielorowkowym.Ori z ASO jest z innego materiału.Czy ma to też wpływ na szybsze zużycie rolek i koła pasowego czy raczej tylko na pisk.Mam nowiutkie koło paski i rolki i tak się zastanawiam czy jest sens pakowac w nowy pasek z ASO.

Opublikowano

Witam , już odruchowo i z pewnym skrzywieniem przeglądam tematy świec żarowych , sterowników i problemów z rozruchem w zimie....

Martwią mnie sytuacje , kiedy naprawiany prze zemnie sterownik jest podejrzewany o niepoprawną pracę.

Lub w danym aucie pada na zmianę albo sterownik albo wymienione świece.

Miałem swego czasu , taki nie fajny przypadek , naprawiałem dwa razy z rzędu sterownik .Po czym klient wymieniał świece na nowe BERU, po jakimś czasie problem POWRÓCIŁ JAK BUMERANG świece spalone.

W takich sytuacjach ,atmosfera robi się napięta jak baranie jaja. Kasa ... kasa jak by nie była często nie jest mała , choć to podobno pojęcie względne...

Poprosiłem aby przyjechał do mnie .

Przyjechał :cool2: ........................... zdjąłem kolektor , wyciągnąłem świece .. faktycznie spalone , sterownik dobry .

Przy wykręcaniu świec na rozgrzanym silniku bo tak powinno się to robić , trzeszczało "piszczało " jak kto woli nie miły piskliwy dźwięk .

ŚWIECE NIE BYŁY NAWET WKRĘCONE DO KOŃCA , PAN PRZYKRĘCAŁ KLUCZEM DYNAMOMETRYCZNYM .

bardzo ŁADNIE ALE PRZED TĄ CZYNNOŚCIĄ NALEŻNY WYKONAĆ INNE CZYNNOŚCI KTÓRYCH NIE WYKONAŁ. :mad2:

Mam na wyposażeniu czyściki gniazd świec żarowych . Moim zdaniem czynność ta powinna być wykonywana przy każdorazowej wymianie świec.

Wtedy nie będzie problemu z tym że świeca nie wkręciła się odpowiednio głęboko a klucz już przeskakiwał " mówiąc dosyć "

Prawda jest taka że ,mechanicy w naszym kraju często nie wiedzą że coś takiego istnieje nie wspominając o tej ważnej czynności czyszczenia gniazd z nagaru.

Przyrządy do silników CR :

images?q=tbn:ANd9GcRwn7ExK1rNnFI7hDoS8pZ4TmMUgVYaAy_wjTgfGr3akU-f7fnN

http://i01.i.aliimg.com/img/pb/379/722/433/433722379_322.jpg

Naturalnie ,po wyczyszczeniu gniazd z nagaru , a było go sporo , wymieniłem świece i kolega więcej się nie pojawił. Zakładam że wszystko działa jak trzeba.

Naturalnie chwali się że ,ktoś wymienił sam sobie świece ,ale powinien wiedzieć i pamiętać o tym co jest związane z tą czynnością.

Dobrze jest wiedzieć również , jak dany system działa , co na jego awarie ma wpływ i jak dbać o to aby do uszkodzeń nie dochodziło .

Bo jeśli coś nie jest mega mocne i zrobione dla człowieka z 500% towym zapasem to ,niebawem okaże się że jest słabe.

Pamiętać musimy że najczęściej mamy odczynienia z awariami wtórnymi które wynikły na wskutek innych mniej uciążliwych mniejszych awarii.

W przypadku układu grzania świec i świec żarowych ,wpływ mają termostat , podgrzewacz cieczy , czujnik temperatury cieczy , stan wtryskiwaczy , temperatura spalania mieszanki - chip tuning , same świece jakość ich wykonania i sposób w jaki zostały wymienione.

Temat jest niebywale obszerny .. Zamieszczałem już w podobnym temacie traktującym o świecach, bardzo mądry materiał, szkoleniowo- informacyjny wypuszczony przez firm BERU, która jest czołowym producentem systemów grzania w nowoczesnych silnikach, większości marek . Mówi on o systemach , technologi , sposobie działania , awariach , eksploatacji i wymianie świec.

Dokładnie opisuje system BMW DZIAŁAJĄCY TAK SAMO W WSZYSTKICH SILNIKACH CR "naszej " marki.

SZKODA ŻE PO ANGIELSKU ALE ZAINTERESOWANI PROBLEMATYKĄ NA PEWNO SOBIE PORADZĄ .

Jest tam wyraźnie napisane że świece wykręca się z rozgrzanego sinika i przed wkręceniem nowych należy wyczyścić gniazda świec z osadu.

Jestem święcie przekonany że jeśli wkręcamy świece w nie wyczyszczone gniazdo to końcówka świecy jest opatulona pasowanie nagarem , nie oddaje swobodnie ciepła ,przegrzewa się i ulega uszkodzeniu.

Tutaj link do materiału : http://www.beru.com/download/produkte/TI04_en.pdf MATERIAŁ W formie PDF gorąco polecam.

Pozdrawiam Krzysiek

Doskonale znam aplikacje diagnostyczne DIS i Inpę , diesel w BMW jest prosty.

Masz awarię ,kłopoty,szukasz pomocy..forum to dobre miejsce aby znaleźć odpowiedź na swoje pytanie.

Po prostu napisz w czym kłopot, wspólnie znajdziemy rozwiązanie.

http://www.otofotki.pl/img12/obrazki/qo536_ccc.jpg

Opublikowano

Pewnie masz racje co do czyszczenia gniazd po świecach.

Dziwne tylko że u mnie błędy świec znikły. Może teraz , przy plusowych temperaturach już nie pracują.

Opublikowano
  • Autor

http://img.tapatalk.com/d/13/05/10/gase2emy.jpg

http://img.tapatalk.com/d/13/05/10/paze4yhu.jpg

Który to DPF bo jak patrze na allegro to i jedno i drugie sprzedają jako DPF.

Opublikowano

http://img.tapatalk.com/d/13/05/10/gase2emy.jpg

DPF

Masz awarię ,kłopoty,szukasz pomocy..forum to dobre miejsce aby znaleźć odpowiedź na swoje pytanie.

Opublikowano
  • Autor

A gościu który miał mi go wywalać i robić zmianę w sterowniku twierdził,że na 100 % to ta 2ga puszka.Zresztą podobnie jak patrzę na allegro jest dużo puszek tych prostokątnych za kwoty powyżej 1000 zł z opisem DPF.Też byłem przekonany,że to to bliżej kolektora ale chciałem się upewnić.Dzięki.Link przykładowy

http://allegro.pl/filtr-czastek-dpf-bmw-e60-e61-520d-x3-e83-2-0-td-i3212345773.html

Opublikowano
  • Autor

Czyli Roger się myli?W e46 miałem też katalizator ale tam nie dochodziły żadne sondy,rurki i wężyki,czyli jednak ta 2ga pucha i jest tylko sonda przed DPF.

Opublikowano
Czyli Roger się myli?

Sorki .... dokładnie . Mój błąd.