Skocz do zawartości

X5 E53 Buja samochodem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
BMW X5 E53 3.0d Koledzy mam takie pytanko bo samochód kupiłem jesienią i jeżdziłem na kołach 235/65 R17 a teraz zmieniłem na koła orginalne R19 i kurcze buja mi autem dziwnie się jeżdzi na R17 było Ok nie wiem czy to tak ma byc czy nie
Opublikowano
Odczuwasz sporą różnice..też tak miałem po przesiadce z 17-tki na 19-kę i wiesz.....jeszcze pozostaje kwestia subiektywnego odczucia tego"bujania " ale wg mnie to nic niepokojącego :mrgreen: :mrgreen:
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
  • Autor
miałem swego czasu Jeepa WJ i nim to dopiero bujało i teraz na X5 przy R19 jest podobne uczucie no oczywiście zupełnie mniejsze niż przy WJ a jakie ciśnienie w oponach R19 powinno być ja nabiłem 2,2
Opublikowano
Nie pamiętam a na tabliczce nie masz ???
Opublikowano
Dziwna sprawa bo 19-stki mają nizszy profil opony i auto powinno byc bardziej stabilniejsze niz na 17-stkach.W prawidlowych 19-stkach profil jest 45 - 50 ,a w 17-stkach 65, dlatego tez normalną rzecza powinno byc odczucie bujania auta na 17-stkach ,a nie 19-stkach. :duh:
Opublikowano

No to się mylisz kolego...każdy sobie inaczej interpretuje tzw. bujanie :mrgreen:

Jak wsadzam znajomego do auta na 17-tkach mówi ze ok a jak np. na 20-tki to róznica kolosalna ale to kwestia przyzwyczajenia i indywidualnego odczucia.

Oczywiscie jest tez typowe bujanie auta ale to juz wina elementow zawieszenia,doboru opon itp.

Opublikowano
  • Autor
Ja zdecydowanie odczuwam różnice miedzy 17 kami a 19 kami na 17 kach wydawało sie takie normalne o na 19 kach czuć takie jakby delikatne kołysanie mam profil 45 i 50 wersja X5 sport
Opublikowano
Ja mam też 19/50 na X5 i jest ok bynajmniej dla mnie :mrgreen: :mrgreen:
Opublikowano
A ja w zimie na 17-stkach jezdze po drodze z odczuciem jakbym statkiem plywal za to na 19 -stkach letnich czuje ze jade autem
Opublikowano
Widzisz...to kwestia indywidualnego odczucia jednak :wink: :wink: :wink:
Opublikowano
Nie trzeba tu byc bardzo inteligentnym zeby stwierdzic ze mam racje.Chyba normalne ze autem bedzie bardziej bujalo (przechylalo ) na oponach z wysokim profilem opony , a czym nizszy to auto jest stabilniejze i twardsze.Chyba masz na tyle doswiadczenia ze do aut sportowych daje sie opony o niskim profilu ,a nie wysokim.Za cholere nie zroumiem czemu u was na niskim buja autem a na wysokim jest stabilniejsze.......jedyne co mi do glowy przychodzi to za niskie cisnienie , ale nie bede tu nikogo obrazal ze nie umie wlasciwie kól napompowac..........
Opublikowano
A ja w zimie na 17-stkach jezdze po drodze z odczuciem jakbym statkiem plywal za to na 19 -stkach letnich czuje ze jade autem

U mnie tak samo (mam sporta). Może mu chodziło,że trzęsie a nie buja. To bym się zgodził ale tragedii też nie ma. :D

Opublikowano
I to jest wlaśnie kwestia co jest dla kogo czym....mi nie buja i jest ok ale inny takie trzęsienie nazywa bujaniem a na to nie ma się wpływu :mrgreen:
Opublikowano
W takim razie gratuluje wyczucia- jak moznia nie wyczuc roznicy czy auto sie chwieje na zakrętach czy po prostu trzesie ......... :mad2:
Opublikowano

Ja nie pisałem o sobie..... :duh: :duh: :duh:

Ja widzę różnice ale piszę o innych,którzy mają takie wrażenie :mrgreen: :mrgreen: bo takich osób jest sporo...mozesz mi wierzyć :) :)

Opublikowano
  • Autor
to tak zwane bujanie najwięcej odczuwalne jest na nierównych drogach bo po drodze jak stół to się jedzie jak zloto a po wyboistych czuć taki delikatny opór