Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

BMW E39 520i - benzyna

Tak wiem, 99% napisze z was że to uszczelka pod głowicą bo do tego mam lekki wypływ oleju z łaczenia górnej pokrywy silnika. Ale z tego co wiem dodatkowymi objawami pęknietwj uszczelki są:

- masło na bagnecie

- Biały dym z wydechu na zimnym i rozgrzanym silniku

- Spadek mocy

- Słabe przyspieszenie

- Dłuższe odpalanie silnika

- temperatura silnika poza normą (szybkie nagrzewanie sie)

itd

Z tego co zaobserwowałem to ostatni raz płyn chłodzący wymieniałem jakies 6 miesiecy temu. Dziś dostałem komunikat na kompie o niskim stanie. Kolega podpowiedział mi ze to masło moze być od wilgoci i małych przebiegow poniewaz miesiecznie przejezdzam jakies 500KM, rocznie około 7tys. No ale wymieniac raz na 6 miesiecy płyn chłodzący to nie jest normalne Silnik ma prawie 300tys na liczniku - waszym zdaniem to będą początki uszczelki pod głowicą ?

PZdr

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pojedź do warsztatu samochodowego i zrób test na CO2 w płynie chłodniczym.
Opublikowano

Ja obstawiam wyciek bardzo mały. Albo na łączeniu zbiorniczka, na chłodnicy, połączeniach gumowych, węże. Jest tego multum. Gdyby była to głowica to szybko dała by o sobie znać.

Ja zawsze głowicę, lub uszczelkę odkładam na ostatni plan bo niektórzy od razu dają na forum jedną diagnozę, a okazuje się inaczej. Często wyciek ciężko zlokalizować.

Ja pół roku temu musiałem co miesiąc 3 kreski te na zbiorniczku dolewać. Za chiny nie mogłem znaleźć wycieku. Dopiero w tym miesiącu płynu ubywało więcej i znalazłem wyciek na samym dole chłodnicy. O dziwo po osiągnięciu temp i ciśnienia wyciek się uszczelniał. Chyba alu się uszczelniało przez temp. Na zimnym uciskałem wąż idący na chłodnicę i dopiero lekko widziałem jak się sączy. Trzeba niestety szukać szukać i jeszcze raz szukać wycieku.

Opublikowano

a podłoge pod silnikiem masz sucha?

nie ma wyciekow?

zacznij od sprawdzenia wyciekow nie mysl odrazu o uszczelce

jesli to uszczelka to by sie woda mieszala z olejem w zbiorniku wyrownawczym lub w misce olejowej

Opublikowano
poszukaj wycieków :) Jest wiele możliwości gdzie może wyciekać podstawy to obudowa termostatu i łączenie zbiorniczka wyrównawczego a chłodnicą. Jak masz gaz to sprawdź czy przez reduktor nie cieknie(czasami zdąży odparować i nawet nie zauważysz wycieku.) Jak i podłączenie instalacji gazowej do obiegu wody(często gazownicy zakładają plastykowe trójniki które z czasem parcieją i są nieszczelne ) A tak to zrób przegląd wszystkich węzy. A co do masła pod korkiem przejedz się w dłuższa trasę to powinien zniknąć
Opublikowano

Gazu nie posiadam. Jedyne objawy to wymiana płynu chłodzącego co 6 miesiecy (mam jakis no name wiec pewnie najgorsza jakosc) masło na korku wlewu oleju ( chodz kilka miesiecy temu go tam nie było) i ślady wycieku oleju z silnika ale to znowu nie duzo. SPrawdzałem olej na bagnecie i jest go w normie chodz moze i lekko za duzo. Sam nie wiem bo olej wymieniał mi mechanik. Olej kolor ma złoto - zółty i pechnie bardziej benzyna niz płynem. Silnik chodzi bez problemu. Jedynie dłuzej odpalam na ciepłym. Na zimnym pali idealnie czyli w jakies 0,5sec ale za to obwiniam albo pompe albo czujnik polozenia wału. Raczej bede musial podjechac do mechanika bo sam nawet nie mam kanału aby to sprawdzic. Autko kupiłem 4 lata temu i jestem zadowolony. Jakos mi to nie przeszkadza ale jak nie zadbam teraz to kiedys moze z tego wyjsc powazniejsza sprawa. Jeszcze było by miło jak by ktoś napisał jak mam interpretować ilość oleju na bagnecie bo jak go wyjmuje to jest chyba do 3 kreski. Nie wiem czy nie jest go za duzo bo napewno nie jest minimum. Olej wymieniałem z 10 miesiecy temu

PZdr