Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam z góry przepraszam za nazwe tematu nie wiedziałem jak to opisac.Mam problem z bmw e46 320d otóz gdy oprzeciągne go na 4 biegu do 120km/h np przy wyprzedzaniu nagle łapie muła i nic nie reaguje na gaz, zmiana biegu również nie pomaga. po prostu staje na 120k i wiecej nie pójdzie. ktos mi mówił ze wchodzi w jakiśtryb awaryjny faktycznie jak wyłącze zapłon i włącze juzj jedzie dobrze ale musze szybko zmieniac 4 bieg. Dodat ze nie dawno wymieniałem przepływomierz i jakiś podciśnieniowy zawór turbiny czy cos takiego -sory nie pamietam dokładnie. Nie wiem czy to moze miec znaczenie ale mechanik wsadził mi przepływomierz od volkswagena 130km mówił ponoć ze to to samo : z góry dziekuje za pomoc :wink:
Opublikowano
czy to samo nie wiem i wątpie :D wsadz normalny przepływomierz Boscha i zobacz jak bedzie. Do tego warto zerknąć na błędy bo po serwisowym na pewną zostaną. Może to sugerować że turbo przeładowuje i dlatego awaryjny.
szukam
Opublikowano
tak własnie wczesniej miałem taką sytuacje ze był zepsuty jakiś czujnik czy tam zawór turbiny i nie moze było go tak przeciągac bo sie turbina przeładowywała i tryb awaryjny, tylko ze ja już to wymianiałem, pewnie nie ma innej opcji zeby to sprawdzic jak na komputer?
Opublikowano

dlaczego wszyscy się tak boją komputera :D przecież dzisiaj bez tego ani rusz, pojedziesz do mechanika i na oko bedzie ci kolejne rzeczy wymieniał az znajdzie to co powoduje problemy. Podepniesz kabel i widzisz która cześć powoduje błąd, czy przepływomierz czy co innego, jak nie wywali błedu normalnego to zawsze jest podgląd parametrów silnika w czasie rzeczywistym najlepiej podczas jazdy i od razu zobaczysz ze np. cisnienie turbo wzrasta za bardzo.

Do tego kabel kosztuje 60zł, programy za darmo w necie i można to samemu robić zamiast płacić mechanikowi za każde podłączenie. Albo umówic się z kimś z forum i wyjdzie dużo taniej i zazwyczaj dużo precyzyjniej można zlokalizować usterke.

Ja wiem że za podłączenie kasują jak za zboże dlatego sam kupiłem kabel :) no i powinny być dedykowane programy a nie jakieś uniwersalne bo one nie zawszą dobrze błędy pokazują.

szukam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jaki masz silnik, bo tego nie ujawniłeś :lol: a 320d 2001 nic nie mówi, 136km czy 150?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Od 9.2001; wracając do tematu, to polecam wymienić wszystkie wężyki podciśnienia i ogarnąć temat przepływki z kimś obytym w temacie, ale pewnie i tak skończy się regeneracją pompy :?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.