Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Odpowiednia temperatura spalin jest jednym z warunków brzegowych do uruchomienia wypalania DPFa. Jeśli czujnik tej temperatury jest uszkodzony (a pokazuje -43 st. C u Ciebie ;) ) to nie dojdzie do prawidłowego wypalania filtra cząstek stałych. Zatem moim zdaniem - tak, należy się tym zająć.
Opublikowano

Wystarczy po wymianie skasować sobie błędy w INPIe żeby nie irytowały, nie trzeba nic kodować.

Co do samej części to może mógłby się wypowiedzieć jeszcze ktoś, kto się lepiej zna ode mnie - po wygooglowaniu numeru Twojego błędu jest on opisywany jako "Błąd czujnik cisnienia zwrotnego spalin przed filtrem DPF" ("exhaust backpressure sensor before particulate filter"), a to według mnie wskazuje na cześć nr 5 na tym samym diagramie.

Opublikowano

Po skasowaniu błędów błąd zniknął i na razie się nie pojawił. Nie wymieniłem jeszcze czujnika.

Czyzby wywalało błąd przy próbie wypalania DPF ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po skasowaniu błędów błąd zniknął i na razie się nie pojawił. Nie wymieniłem jeszcze czujnika.

Czyzby wywalało błąd przy próbie wypalania DPF ?

Pojeździj jeszcze trochę i zobaczysz czy błąd powróci. Może jest tak, że żywotność czujnika jest już na skraju i ten błąd może powracać co kilkadziesiąt/kilkaset km.

Ja niedawno wymieniałem sondę lambda. Auto chodziło normalnie (spalanie, osiągi) ale co jakiś czas wywalało błąd sondy po przejechaniu kilkunastu km (odczytywałem w Inpa, bo w I-drive nic nie pokazywało, bez Inpy pewnie do dziś bym nie wiedział o tym błędzie - chyba że sonda padła by całkowicie). Kupiłem nowa sondę i błąd już nie powraca.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...