Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie!

BMW e39 97r 2,8 193KM z gazem

Mam taki problem. Samochodem dojechałem do celu zostawiłem go na parkingu gdy wieczorem chciałem wrócić niestety nie odpalił. Rozrusznik kreci. Ale samochód nie odpala. Rano odpalił bez problemu. było już znacznie cieplej. teraz wieczorem temperatura spadła i dalej nic.

Byłem na kąpie nic nie pokazało. Podmieniłem czujnik wału i czujnik wałka.

Jak już odpali to przejechałem nim 150km i chodził jak złoto ale wieczorem znów nie odpalił było -10

Jakieś propozycje???

Opublikowano
Od najprostszych rzeczy spróbuj - filtr paliwa. Może woda w paliwie się zebrała i przymarza? Można dolać troche denaturatu do paliwa i zobaczyć czy pomoże.
Opublikowano

w zbiorniku mam 30l

Jak już odpali to nic się nie dzieje, normalnie śmiga na benzynie i na gazie.

A paliwa nigdy nie tankowałem dziadowskiego, ale filtr wieczorem wymienię.

Opublikowano

Układ zapłonowy do sprawdzenia.

Układ paliwowy także, chociaż jak po wymianie filtra nie ma poprawy, to można by pokusić się o wstępne wykluczenie go jako przyczyny. Ale manometr albo komp nie zaszkodzi.

Czujnik temperatury.

Sondy - chyba? Tu nie jestem pewien - musiałbym sprawdzić dla pewności.

Na koniec sama instalacja gazowa - wtryski szczelne?

Powiedz mechanikowi co ma sprawdzić i niech szuka. A jak nie wie po co ma szukać, to znajdź kogoś, kto będzie się znał.

Powodzenia. :cool2:

Opublikowano

Witam!

Problem jednak jest z paliwem. Nie ma ciśnienia na listwie wtryskowej. Dobrałem się do pompy bo myślałem że jest zepsuta, niestety po przekręceniu na zapłon nie ma napięcia na papie. Pompa po podłączeniu na krótko działa.

Co włącza papę? Jest jakiś sterownik czy bezpieczniki?

Opublikowano
Sprawdź bezpieczniki w schowku, po niemiecku pompa paliwa to 'kraftstoffpumpe' tego szukaj na rozpisce w mojej to bezpieczniki 31 lub 17. Następnie sprawdź przekaźnik w bagażniku czy cyka.A to już było opisane na forum.