Skocz do zawartości

m62b44 dziwne zachowanie obrotomierza i wskaźnika spalania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
dziś jadąc nagle ześwirował mi obrotomierz i wskaźnik zużycia paliwa/ekonomizer. Sprawa wygląda tak że ekonomizer pokazuje mi na delikatnym gazie całą skale a przy większym wciśnięciu raczej prawidłowe wskazania natomiast obrotomierz pokzaje między 600 a 1000 obr. Nic więcej nic mniej. Jak zgasze silnik to obrotomierz stoi na 600 obr i dopiero po jakimś czasie okolo kilku minut spada na zero. Gdy włączę zapłon ale nie zapalam silnika wskazówka obrotomierza idzie na 600 obr. Co sie stało lub co mogło paśc????? Spotkał sie ktoś z czymś takim?????
Opublikowano

Mi obrotomierz raz oszalał przy pierwszych mrozach, czyli kilka miesięcy temu.

Przy dodawaniu gazu wspinał się do góry, ale nie płynnie, trochę niezależnie od obrotów i zostawał na najwyższej wartości po odpuszczeniu gazu.

Ponieważ sprawa miała charakter incydentalny, nie grzebałem w temacie. Nie wiem jaka była przyczyna ale objawy minęły i nie wróciły.

Może u Ciebie też odpuści... :wink: