Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, miałem wczoraj dziwną sytuacje. Zatankowałem na stacji rope za 100zł, wskazówka skoczyła na pierwszą kreske czyli jakieś 1/4baku a zasięg kilometrów do przejechania na tej ilości było koło 200km. Odjechałem ze stacji i po około 10km słysze gong, patrze rezerwa :shock: i nagle już tylko 100km do zrobienia. Jade dalej za kolejne 3km słysze znowy gong patrze rezerwa i zasięg tylko 50km, za jakąś chwile zdązyłem dojechać do domu i patrze wskazówka od paliwa prawie na zero a zasięg 33km ! Pomyślałem że pewnie walnoł przewod i ucieka ropa pod auto, zostawiłem na noc w garażu i dziś wchodze pod auto a tam sucho :shock: Odkreciłem osłony i kompletnie sucho! :?: Wiec gdzie mogło sie podziac moje paliwo? Co o tym myslicie? Na mysł nasuwają mi się dwie opcje, albo ropa poszła gdzieś w olej o ile jest taka mozliwość, albo uszkodzone licznik lub pływak w baku a paliwo tak naprawde nadal tam jest.

Jakieś subestie co to może być?

Opublikowano

Kolego, w olej nie mogło pójść, bo z tego, co piszesz, to zatankowałeś około 18 litrów, przejechałeś z 15 km, czyli spaliłeś z litr, może 1,5.

Po przyjeździe do domu wskazywałoby, że masz w baku około 3 litrów, więc w silniku musiałbyś mieć z 15 litrów :!:

Moim zdaniem powinieneś w pierwszej kolejności podpiąć kompa, ewentualnie mógł się zawiesić jeden z pływaków, ale to są tylko moje przypuszczenia czysto teoretyczne, bo nie wiem jak wygląda system pomiaru paliwa w e60.

Najszybciej dowiesz się, co i jak, gdy zainwestujesz w paliwko, podjedziesz na stację i zatankujesz do pełna :)

Na wszelki wypadek sprawdź olej, żeby nie było kuku :)

Opublikowano
Pojechałem znowu na stacje, wjezdzając mam na liczniku 40km do przejechania na tym co jest w baku. Tankuje za 100zł (przewaznie za 100zł pokazuje mi do przejechania 190-200km) ruszam a na dystansie do przejechania pokazuje mi 300km :shock: zrobiłem 20km a wskazówka od paliwa spadła o połowe tego co dotankowałem czyli jak bym wypalił 50zł a na dystansie pkazuje 235km do przejechania przy mojej spokojnej jezdzie i spalaniu jakieś 9l/100. Gasze pod sklepem auto, wracam, zapalam a tu znowu jakies cuda bo teraz już pokazuje wskazówka troszke wiecej paliwa czyli jak bym od tankowania spalił tylko ze 20zł a na dystnsie jest już 260km do zrobienia. O co chodzi? Czy jakoś elektronika mogła paść, czy moze faktycznnie pływaki? Czy licznik się jakoś kalibruje pod kątem ilości spalania i wskazań? Moze mam coś z licznikiem nie tak?
Opublikowano

Kolego, kalibruje się wskazania paliwa, ale to są stosunkowo niewielkie różnice, poniżej masz link:

viewtopic.php?f=164&t=177392&p=1284378&hilit=kalibracja+spalania#p1284378

Twój przypadek wskazuje bardziej na to, o czym pisałem, pływak lub coś z modułem, albo czujnikiem.

Napisz na PW do Nerwusa, albo Dziqska, oni powinni coś więcej podpowiedzieć, ewentualnie wskażą kogoś z Twojej okolicy, kto mógłby Ci pomóc.

Tu masz też coś na ten temat, może to pomoże:

viewtopic.php?f=68&t=199033&p=1462982&hilit=znika+paliwo#p1462982

viewtopic.php?f=72&t=196566&hilit=wska%C5%BAnik+paliwa

viewtopic.php?f=69&t=150095&p=1276823&hilit=wska%C5%BAnik+paliwa#p1276823

Wpisz sobie w wyszukiwarce: wskaźnik paliwa

Opublikowano
Wskazanie wydaje sie byc poprawne prawie 23l i tyle samo na wskazowce. Jak tylko zaczna sie dziac jakies cyrki sprawdz w ukrytym menu czy wskazuje identycznie jak wskazowka.
Opublikowano
Wskazanie wydaje sie byc poprawne prawie 23l i tyle samo na wskazowce. Jak tylko zaczna sie dziac jakies cyrki sprawdz w ukrytym menu czy wskazuje identycznie jak wskazowka.

też tak myśle... a ile powinno byś paliwa przy danych kreskach? np. pierwsza kreska, druga i trzecia jako pełny bak, a ile na kresce zerowej?

Opublikowano

1 kreska -> Full = zakladamn ze masz zbiornik 70l

kolejna kreska czyli 3/4 baku to okolo -> 50l

1/2 to wiadomo 35l

przedostatnia kreska to okolo 17l

0 to teoretycznie Zero nigdy nie testowane ;-)