Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Zainstalowałem sobie pakiet INPA 502 i DIS v44.(win XP 32 bit - DELL Latitude D520 z portem COM). Interfejs ADS z VIAKENa z przełącznikiem OBD lub piny.

Mam E30 z silnikiem S50 i sterownikiem Bosch Motronic M3.3.1. z E36. Nie mogę nawiązać komunikacji ani za pomocą INPA, ani DIS. W Inpie pojawia się komunikat IFH - 0010. INPA widzi zasilania i w lewym górnym rogu migają takie kontrolki. Na ADS miga dioda - czerwona. A w DISie każe mi sprawdzić, czy właściwie wybrałem poszukiwany sterownik. Konfigurację sprawdzałem chyba z milion razy, INPA zainstalowana z Chomika Trandolf - gdzieś na forum polecana. I drugi problem. Czy konfiguracja ediabas.ini dla INPY i DISA(DIS w VM) powinna się różnić? I jeszcze jedna wątpliwośc. W DISie zaleca się FISTERA i VM off dla starszych wersji (złącze 20 pin).

Przekopałem forum, ale nie znalazłem jednoznacznej informacji na ten temat. Natomiast w dwóch różnych instrukcjach instalacji znalazłem różnice w zawartości ediabas.ini w formie zapisu : w jednym, w zapisie "remotehost" jest WMUC102911 port 3000, a wdrugim 192.168.68.30 i port 6801. Czy należy to zmieniać za każdym razem, gdy przechodzę z Inpy do DISa?

A może problem jest w fejsie ADS z VIAKENA? Czy możliwe, żeby w obu programach nie było możliwości połączenia się z Motronic M331?

Może się mylę, co do sposobu w jaki próbuję sie komunikować. Jeśli tak, to mnie poprawcie. A więc:

1. Właczam emulator głowicy DiagHead

2. W DiagHead - włączam - RUN

3. Uruchamiam połączenie IFHSr32

4. Uruchamiam INPĘ.

5 Wybieram silnik - shift+F6 - DDE M331 dla M50 i ...... pojawia sie IFH 0010.

Podobnie w DIS : do punktu 3 tak samo, potem VM i uruchamiam DIS. Wybór E36, silnik i ...... sprawdź, czy dobrze wybrałeś.

Może dzięki Wam to ruszy. Z góry dzięki i pozdrawiam

Opublikowano

Dzięki. Już próbuję.

I nadal nic. Miga mi czerwona kontrolka fa fejsie, DIS każe czekać, a na końcu każe mi sprawdzić, czy dobrze wybrałem sterownik. Z autem komunikuję się bez problemu KTSem. Ale wolałbym DISem.

Może jest ktoś z Wrocławia, kto ma pojęcie w tym temacie. Siedziałem dzisiaj nad konfiguracją i przećwiczyłem chyba wszystkie możliwości.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

192.168.68.30 i port 6801

zawsze tak ma być.

Inpe startujesz sama bez żadnego diag head emulatora i bez ifhserv

Opublikowano

Tak własnie robię. Chyba podejrzenie padnie na fejsik. Ktoś wie do czego służy przełącznik na Viakenowym Fejsie? Inpa widzi zasilanie z baterii i po zapłonie. Kabel sprawdzony i jest OK. Ediabas.ini - ustawiony jak w instrukcji. I d........pa.

Komputer skonfigurowany prawidłowo - pomógł casanowa69 - POLECAM . Do sprawdzenia pojechał interfejs - ADS Viaken. Czekam i jak wróci - mam nadzieję, wszystko będzie cacy.