Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Błędy e39 523i podwójny wanos m52

1 - 123 avtivate grid-controlled cooling

2 - 18 Signal Camshaft sensor outlet

3 - 125 avtivate electric fun

z tego co wyczytałem to pierwszy błąd to coś z czujnikiem przy termostacie, z grzałką termostatu bądź samym termostatem (konkretnej odpowiedzi nie znalazłem)

18 to niby czujnik położenia wałka rozrządu od strony wydechowej (auto normalnie pali normalnie jeździ nic z nim złego się nie dzieje (bynajmniej tak przypuszczam) czy definitywnie przy tym błędzie wymianie podlega czujnik czy być może uszkodzone zostało coś innego?

125 to błąd bodajże klimy a dokładnie wentylatora klimy w chwili obecnej nie mam wentylatora klimy gdyż popsuty jest , był to wentylator ze sterownikiem który standardowo zardzewiał i padł (elektronika wewnątrz)

Proszę o sprostowanie błędów jeśli się mylę, oraz jakieś sugestie bądź co trzeba zrobić aby usunąć usterki , pytam o pierwsze dwa błędy

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Odpowiedziałeś sobie sam na Twoje pytania :cool2:
Opublikowano
a czy można wykluczyć w przypadku błędu 123 czy to termostat czy to jakiś czujnik przy termostacie aby nie wymieniać pół wozu na nowe części ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie miałeś lub nie masz jakichś niepokojących objawów,np.wskazówka temperatury wychodzi za pion lub długo nie dochodzi na połowę zegara?

Pytanie jeszcze to czy błąd został skasowany i czy znowu się pojawił.Noże to jakiś stary,nie usunięty błąd.Dotyczy to również pozostałych dwóch błędów.

Opublikowano
Własnie nie wskazówka dochodzi do pionu i trzyma się normalnie, nie wiem może raz albo dwa wydawało mi się ze jakby wolno idzie do tego pionu ale nie zwróciłem na to wcześniej uwagi tak coś mi się przypomina. Dziś podepnę auto i wykasuje błędy zobaczymy co znów wyskoczy