Skocz do zawartości

Wymiana kolektora wydechowego E46 330xd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Muszę wymienić kolektor wydechowy w swojej 330xd. Mam parę pytań, bo jest tam bardzo słaby dostęp.

Czy trzeba odkręcać całą obudowę filtra powietrza, czy wystarczy ściągnąć tylko bok puszki i pod filtrem wyciągnąć trzy zaślepki?

Czy kolektor wyjdzie od góry?

Mógłby mi ktoś dokładnie opisać cały zabieg ;) może jakieś pomocne foty.

Przy okazji może ktoś ma na zbyciu żeliwny kolektor do 330d. w dobrym stanie i w dobrej cenie.

Z góry dzięki.

Opublikowano
Raczej Cie zmartwie .Jest tam bardzo zly dostep.Jak sciagniesz wszystko od gory to wyjdzie gora .Wszystko to znaczy kolektor ,wtryski ,nasade .Dolem wyjdzie po wyjeciu turbiny , wydechu. Problemem jest czasami z odkrecenie nakretek kolektora.
Opublikowano
Tego się obawiałem. Czy na 100% nie wyjdzie bez odkręcania wtrysków i ściągnięcia plastikowej obudowy głowicy?
  • Członkowie klubu
Opublikowano (edytowane)
Jesli nawet znajdziesz sposób to i tak szybciej będzie zdemontować pokrywę zaworów lub turbospręzarkę. Edytowane przez anjinsan

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano
Nie wiem jak w xd, ale w 330d 04' wtrysków nie trzeba wykręcać. Wymieniałem kolektor u siebie, trzeba rozebrać całą obudowę filtra powietrza i zdemontować rurę z katalizatorem i turbiną. Faktycznie problemem mogą być nakrętki i szpilki kolektora (kręciły się - straciłem przez nie pół dnia). Pamiętaj o zakupieniu nowych uszczelek pod kolektor (3szt), pod turbinę (1szt) i o ile pamiętam to TIS zaleca też wymianę nakrętek na nowe.