Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Trochę taki "placebo tuning", chyba że chodzi o sam dźwięk. Jestem uprzedzony z poprzednich samochodów i klubów, bo kojarzy mi się z "odczuwam przyrost mocy" i "dodało mi koni" (faktycznie po pomiarze konie czy Nm były góra 2).

W Z4 nawet po założeniu drogiego CAI, np. Gruppe M, różnice bez późniejszego remapu są marginalne, a parę osób z forum UK miało wręcz gorsze wyniki na hamowni. Można spróbować czegoś w rodzaju: drogi CAI, pełny wydech i dopiero remap, ale przy fabrycznie i tak świetnych osiągach zetki, to chyba skórka nie warta wyprawki. Sam remap - od 5 do 15 koni. Już lepiej kupić Z4 M, ale znalezienie dobrego egzemplarza u nas to trochę jak szukanie dziewicy w klubie (no chyba że ktoś ma farta w imporcie, jak to miało miejsce w Twoim przypadku :modlitwa: ).

Reasumując, jeśli chodzi o dźwięk, bo i tak skończyłoby się tylko na dźwięku, to z budżetowego - a wręcz darmowego - placebo tuningu zabrałbym się za wydłubanie gąbki z sound generatora (ilościowo zależnie od pożądanego efektu). Na zewnątrz słychać tak samo, ale w kabinie robi się znacznie ciekawiej. Mod za free, a efekt lepszy niż stożek.

http://www.z4-forum.com/forum/viewtopic.php?t=15035

:twisted:

Prawda?

Edytowane przez corsaire77
20141104_063438-1.jpg
Opublikowano

Faktycznie tak jak piszesz to by bylo najrossadniejsze rozwiazanie bo chodzi mi tylko o efekt dzwiekowy.. musze pokombinowac cos za pare dni jak zrobi sie cieplej.

Kiedys mialem MK3 Vr6 i tam mialem zalozony filtr stozkowy i robil niesamowity efekt ale z Z4 to jest calkiem inny temat inny silnik i inna moc. Widzialem tez w sklepach same wkladki KN zamiast zwyklego filtra ale tez nie wiem jak to sie zachowuje http://www.tuning1.com/katalog,BMW,Z4,moc

jest tam taka wkladka za 229zl hmmm,ale dalej sie zastanawiam czy twoja propozycja nie byla by najlepsza ;)

Opublikowano
Jezdzilem kiedys 3.0i bez gabek w sound generatorze. na krotka mete ok. Do jazdy na codzien wyjecie jednej powinno wystarczyc
Beste Maschine der Welt
  • 1 rok później...
Opublikowano

Stożek w wersji 3.0 - jeśli chodzi Ci o doznania dzwiękowe to lepiej zainteresuj sie tematem "Sound generator"

W wer 3.0 były montowane seryjnie. do innych można go zaimportować :)

Jak wyjąłem wszystkie gąbki, to aż bolało jak się wkręcała :twisted:

Opublikowano
Stożek w wersji 3.0 - jeśli chodzi Ci o doznania dzwiękowe to lepiej zainteresuj sie tematem "Sound generator"

W wer 3.0 były montowane seryjnie. do innych można go zaimportować :)

Jak wyjąłem wszystkie gąbki, to aż bolało jak się wkręcała :twisted:

Pomyślę nad tym, oczywiście chodziło mi o doznania dźwiękowe :8) , miałem wcześniej K&N i byłem w każdym aucie zadowolony.

Opublikowano
ja aktualnie posiadam wkładkę Simota, myślę że jakość wykonania jast taka sama, a zdecydowanie atracyjniesze finansowo.