Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , mam e39 520i z instalacją:

-Sterownik Zavoli AlliseiN

-Reduktor KME Silver 210KM

-Wtryski 2 x KME Matrix

Ostatnio zaczął występować problem ze osłabieniem podczas pracy na gazie. Im więcej daje gazu tym słabiej jedzie. Silnik dogrzany, na benzynie bez problemu, gdy auto stoi odpalone na gazie czuć gazem. Podejrzewam jakąś nieszczelność na tyle że brakuje gazu do zasilenia auta. Chociaż gaz było czuć już wcześniej ale nie było problemów z jazdą na gazie.

Ostatnio gdy miałem taki problem miałem ogrzewanie na max na 32 stopnie żeby szybko nagrzało w aucie, gdy zmniejszyłem na 25 stopni problem po chwili ustał. Auto przestało ponad dwie godziny , przełączyło się na gaz i po 2-3 km znowu zaczęło go mulić.

Nie wiem gdzie szukać przyczyny. Najpierw na diagnozę pod komputer czy do gazownika ?

Nie wiem czy to istotne ale ostatnio brakło mi gazu przełączył na benzyne i jeszcze kilkakrotnie probowałem go przełączyć na gaz aż skończył się całkowicie po czym zatankowałem gazu. Może to być spowodowane powietrzem w instalacji gdzieś?

Opublikowano
miałem coś podobnego w e36 na sekwencji... sprawdź wężyki od podciśnienia od instalacji gazowej może któryś z nich rozszczelnił się lub pękł ?
Opublikowano

A ja mam na to dobrą radę, jeżeli się na tym nie znasz to jedź do mechanika.

Pozdrawiam.

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa

Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dla czego

Na warsztacie łączymy teorię z praktyką: nic nie działa i nikt nie wie dla czego!!!

Cięcie plazmowe oraz usługi tokarskie http://ttcs.pll/

Opublikowano
Kiedy wymieniany był filtry od gazu ? Lotnego i cieczy ? Zaleca się wymiana co 10tyś. Możliwe, że któryś filtr masz zatkany. Ja bym sprawdził czy masz dobrze odpowietrzony układ chłodniczy możliwe, że reduktor nie ma odpowiedniej temperatury . Sprawdź go ręka powinien parzyć jak wskazówka od temperaturki będzie pionie
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.