Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanko, posiadam skrzynie basową na dwa głosniki 30cm, zamknięta, do tego mam wzmacniacz 2-kanałowy, z mozliwoscią mostkowania na jeden kanał. głosniki są 4ohm.

Jak podłączyć to wszystko do siebie zeby zagrało lepiej.

Bo Ja mam dwie opcje:

1. obydwa głosniki podłączyc pod jeden zmostkowany kanał we wzmacniaczu

2. każdy głośnik osobno pod lewy i prawy kanał.

Lub jeszcze inaczej?? proszę o pomoc.

Edytowane przez andraszyk
BMW 318i E30
Opublikowano

nie wiem co rozumiesz przez mostek na glosnikach? jesli polaczysz je w szereg to impedancja bedzie wartoscia dla obu na raz czyli bedziesz mial skrzynie 8 ohm.

jakie parametry ma wzmacniacz?

pozdrawiam

t.

Opublikowano
nie wiem co rozumiesz przez mostek na glosnikach? jesli polaczysz je w szereg to impedancja bedzie wartoscia dla obu na raz czyli bedziesz mial skrzynie 8 ohm.

jakie parametry ma wzmacniacz?

nie mostek na głosnikach, tylko we wzmacniaczu.

głosniki sa 4ohm, na wyjscu ze skrzyni jest obecnie 2ohm,wzmacniacz 2-kanałowy, moc 2x75W RMS, lub 1x 120 RMS. stabilny od 2ohm, zabezpieczenie katalogowo 40amp,

BMW 318i E30
Opublikowano

Witam.

Możesz podłączyć skrzynie do wzmaka poprzez mostek czyli:

"+" do + pierwszego kanału i "-" do - drugiego kanału. Wtedy będziesz miał mostek 1x120rms :lol:

Będziesz Musiał Wyprzedzać
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

nie mostek na głosnikach, tylko we wzmacniaczu.

głosniki sa 4ohm, na wyjscu ze skrzyni jest obecnie 2ohm,wzmacniacz 2-kanałowy, moc 2x75W RMS, lub 1x 120 RMS. stabilny od 2ohm, zabezpieczenie katalogowo 40amp,

Tak, jak piszesz, jest ok (wzmacniacz bridge mono i dwa równolegle połączone głośniki 4 Ohm). Jeżeli wzmacniacz obsługuje obciążenia od 2 Ohm, to nie ma problemu. Uwagę jednak zwróć na jego temperaturę :) Może okaże się niezbędne zastosowanie wiatraczka małego, takiego z PC (ja mam dwa).

Kai
Opublikowano
wszystko zamontowałem, podłaczyłem osobno głośniki pod osobne kanały we wzmaku!!! poniewaz obiązenie 2ohm mu nie odpowiadało:) teraz jest w miarę ok. jeszcze gdyby ta skrzynka miesciła sie do bagaja tak jak powinna,to byłoby super:)
BMW 318i E30
Opublikowano
Dwa osobne no spoko ale czy na wejściu jest sygnał z jednego kanału czy stereo ??

Lepiej żeby te głośniki grały ten sam kanał jak są w jednej obudowie bo przy stereo mogą być cyrki.

Głosniki sa oddzielone od siebie, skrzynia ma przegrode po środku.

BMW 318i E30