Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam problem w autku mianowicie na komputerze wyskakuje bląd sądy lambdy ( nie pracuje) choć ma grzanie i odpowiednie wartości napięcia a nie rusza stoi na wzbogaconej dawce i sie dusi ok 2.5 tys obrotów . przepływomierze wymieniałem ze 3 razy i jest tylko delikatna poprawa . czy moze być przyczyna czujnik temperatury zasysanego powietrza ?? wymienić następna przepływkę??( bo chyba tam się on znajduje ) a może macie inne pomysły . na mechaników wydałem już 300zł i nie ma efektu więc radze się madrzejszych ludzi . pomocy !!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A sonda sprawna?
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To że grzałka grzeje to nie znaczy że sonda jest sprawna.Sonda jak padnie to podaje stałe napięcie.Auto prowadzi się do mechanika a nie kowala.Jeżeli pokazuje stałą wartość (w tym przypadku bogatą mieszanke)to należy odłączyć jakiś wężyk od podciśnienia tak by silnik dostał lewego powietrza i patrzeć czy sonda to widzi.Jeżeli nie to do wymiany.
Opublikowano
tylko że silnik reaguje jak się odłączy sąde. powiedziano mi u mechanika ze sąda działa tylko jest coś nie tak ze sterowaniem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdz czujnik temperatury cieczy silnika.Ten co go diagnozował powinien zrobić to w pierwszej kolejności skoro sonda stoi na bogato.
Opublikowano
może coś w tym być bo tęperatura powietrza zasysanego w hali gdzie było 14 stopni pokazywało -20 a tęperatura cieczy chłodzącej 130
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Temperatura płynu jeszcze by uszła ale powietrza nie przejdzie bo będzi go zalewać.Ty masz przepływkę klapową stary typ więc czujnik siedzi w przepływce(zintegrowany) i wymienia się całość.Albo uszkodzona wiązka między przepływką a sterownikiem silnika.