Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Kupilem drugie BMW i mam problem ze wspomaganiem (tak mi sie wydaje) Wspomaganie baardzo ciezko chodzi jakby go wogole nie bylo :cry: W pierwszym 523 krece paluszkiem dodatkowo jest w nim servotronik Ale w tym to jakas porazka Po rozkodowaniu VIN wychodzi ze w tym 528 jest zawieszenie sportowe 2 Nigdy nie jezdzilem z takim zawieszeniem wiec pytanie do znawcow czy to normalne ? dodatkowo mam zalozone takie felgi :

245/30R19

275/30R19

BMW style 218

http://imageshack.us/a/img46/775/zrzutekranu20130213o173.png

Byc moze w polaczeniu z takim zawieszeniem plus niestandartowe felgi plus opony to taki efekt jest normalny???? Brak servotronica tez mnie dziwi.. ostatni dzien produkcji 29.08.2000 i nie dali servotronik ? (Klucz SA po rozkodowaniu nie pokazuje tej opcji) Ale we wczesniejszej 523 po dodawaniu - odejmowaniu gratow i zmianie SA klucza tez nie mialem zaznaczonej tej opcji Jak to sprawdzic wizualnie ?

Druga sprawa to pedal gazu ciezko sie wciska jest dosc twardy jaka moze byc przyczyna ? Linka jakas gdzies blokuje czy jak ? Generalnie to tak jakos twardo i ten pedal gazu ze mam wrazenie iz moja 523 juz ze starosci ( 98 ') jakas rozklekotana :D przy tej obecnej

Wszelkie porady mile widziane :cool2:

Edytowane przez Bimmero
Opublikowano

Oczywiście płyn w zbiorniczku od wspomagania masz i nie ma żadnych pisków itd przy kręceniu kierownicą? Jeśli nei to mogła paść pompa wspomagania.

Raczej te ogromne felgi nie mają takiego wpływu na działanie wspomagania aż do tego stopnia.

Opublikowano
Oczywiście płyn w zbiorniczku od wspomagania masz i nie ma żadnych pisków itd przy kręceniu kierownicą? Jeśli nei to mogła paść pompa wspomagania.

Raczej te ogromne felgi nie mają takiego wpływu na działanie wspomagania aż do tego stopnia.

Plyn w normie ,piskow wyciekow itd brak ..Czy przy padnietej pompie wspomagania wyjdzie bląd na np Inpie ? (bo zero bledow jak narazie)

Opublikowano
INPA moze pokazac blad ukladu Servotronic ewentualnie. A padnięta pompa nie wyjdzie tak czy siak.

http://s25.postimg.org/fhz6cbo73/podpis_forum.jpg

Mieszkasz w Holandii? Zajrzyj tu: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=168&t=208939 Mój Individual >>klik<<

Zamienię 2szt BBS RS 700 8,5Jx18 za 2szt BBS RS 701 10Jx18, bądź deal na 19" ACS Type III

Opublikowano
Jesli tak bylo od poczatku, a kierownica nie wraca sama podczas jazdy do pozycji na wprost to na 33% padnieta pompa, jesli tylko ciezko chodzi to na 33% skręcony za mocno magiel (mozna mu wykasowac luz srubą, ktorza przy przesadzeniu powoduje taki efekt). Na pozostale 33% sklada sie cos z napędem pompy typu niedostatecznie napięty pasek (slizga sie). 1% zostawiam na inne rzeczy, bo zakladam ze plyn w zbiorniczku jest i utrudnien na kolumnie i zwrotnicach brak.

Xdrive

Koder

Opublikowano
Witam mam podobny problem. Wspomaganie u mnie czuć ale jest ciężko jedną ręką kręcić. Kierownica nie odkręca się sama tak do końca. Gdzie jest dokładnie ta śruba na maglu do kasowania tego luzu? Spróbuje najpierw to zrobić jak nie to pompa. Pozdrawiam
Opublikowano
Witam mam podobny problem. Wspomaganie u mnie czuć ale jest ciężko jedną ręką kręcić. Kierownica nie odkręca się sama tak do końca. Gdzie jest dokładnie ta śruba na maglu do kasowania tego luzu? Spróbuje najpierw to zrobić jak nie to pompa. Pozdrawiam

Cos takiego znalazlem :

http://www.bmw5er.pl/printview.php?t=8540&start=0&sid=48b498833557ad20a420b8914a8dd414

• 4 lata później...
Opublikowano

Odkopuje temat. Przerabiam to samo w mojej 528.

Chodzi duuuuuzo ciężej niz w poprzedniej 523.

Ale kierownica sama wraca tak jak powinna. Plyn jest. Raczej nic nie wyje. Od czego zaczac?