Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Potrzebuję założyć hak w samochodzie. Co potrzebuje kupić oprócz haka oczywiście? Wiem że wiązkę dedykowaną na 7 lub 13 pin. Znalazłem też na allegro moduł (sterownik ) za 299zł. Czy muszę kupować ten moduł, czy to jest jakiś stertownik,który może mi ktoś po prostu wgrać ?

Z góry dzięki za pomoc...

Edytowane przez dymko
Opublikowano

chyba nie ten dział.. brak modelu auta do jakiego ma byc hak..

ale odpowiem bo montowalem w roznych autach. Są dwie opcje. pierwsza: Najlepiej wyjdziesz jak kupisz hak dedykowany i w komplecie bedziesz miał wszystko złaczki ele wiazke moduł (odpowiada on za blad zarowki i zeby czujniki parkowania nie piszczaly z podpieta przyczepka podczas cofania) itp. Mozesz jeszcze wybrac dodatkowo czy chcesz zeby hak byl na stale lub wypinany. Polecam wypinany jesli nie jezdzisz na codzien z przyczepka i jesli bywasz za granica bo w wielu krajach zabroniona jest jazda z hakiem przypietym bez przyczepki. Polecam firme steinhof robi pożądnie daje instrukcje w PL itp.

druga opcja to kupno haka oem ale tu juz nie pomoge za wiele musialbys zobaczyc gdzies w reolem czy cos co Ci potrzebne i zapewne udac sie do aso;)

Opublikowano
wiem jaki chcę hak ściągany do mojego modelu konkretnie dedykowany znalazłem. tylko nie jestem pewien co do tego modułu...
Opublikowano
teoretycznie pewnie sie da podlaczyc natomiast jak chcesz oem hak i oem modul to kup oem wiazke pewnie najtansza z tego wszystkiego a bedzie p&p. druga sprawa to taka ze byc moze trzeba bedzie zakodowac modul do auta bo moze byc konflikt vinow tak jak w e46(nie jestem jednak pewien tego co pisze)
Opublikowano
teoretycznie pewnie sie da podlaczyc natomiast jak chcesz oem hak i oem modul to kup oem wiazke pewnie najtansza z tego wszystkiego a bedzie p&p. druga sprawa to taka ze byc moze trzeba bedzie zakodowac modul do auta bo moze byc konflikt vinow tak jak w e46(nie jestem jednak pewien tego co pisze)

fajnie ale nie rozumiem co napisałeś o tym oem-ie ? Ta wiązka nie pasuje w jakiś sposób?

Opublikowano
chodzi mi ze oem/orginalna wiązka ma pewnie kostki o takiej budowie a wiazka kupiona gdzies tam nieorginalna wcale nie musi miec kostek o kształcie orginalnych przez co nie wepniesz je w wyprowadzone orginalne miejsca (ktore zapewne masz w aucie) tylko trzeba rzezbic ciac lutowac:) nie bedzie to zle natomiast znacznie utrudnia sprawe
Opublikowano
chodzi mi ze oem/orginalna wiązka ma pewnie kostki o takiej budowie a wiazka kupiona gdzies tam nieorginalna wcale nie musi miec kostek o kształcie orginalnych przez co nie wepniesz je w wyprowadzone orginalne miejsca (ktore zapewne masz w aucie) tylko trzeba rzezbic ciac lutowac:) nie bedzie to zle natomiast znacznie utrudnia sprawe

ta wiazka jest dedykowana czyli do tego modelu auta jak sie dowiedzialem od sprzedawcy nie musze juz kupowac zadnego modułu jest w zestawie... czyli teamt zakniety dzieki