Skocz do zawartości

Transplanty!?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ciekaw jestem co sądzicie o transplantach silników i podzespołó w BMkach,tak popularnych u chłopaków na zachodzie?A może ktoś z was próbował już swoich sił w tym temacie :norty: A może znacie jakieś profesjonalne warsztaty w PL co to robią?
Opublikowano
  • Autor
no tak ale niektórzy wcale nie chcą się afiszować tym co mają!Można też zakupić replikę ferrari na MR2.Chodzi jednak o to żeby auto wyglądało niepozornie a zadziwiło niejednego posiadacza np porshe'a na drodze :jawdrop:
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Przede wszystkim wiąże się to z potężnymi kosztami, bo nie jest to tylko swap silnika, ale i układu napędowego oraz zawieszenia. Do tego dochodzą zmiany blachy pod "nowe" komponenty.

Osobiście znam tylko jednego "fana", który włożył do E30 silnik M30. Widziałem również osławioną E30 z V12. To na tyle praktyki :)

Ciekawi mnie taki temat i gdybym miał za dużo kasy, to kupiłbym sobie drugą i pobawił się z tym... Niestety za dużo kasy nie mam :)

Kai
Opublikowano

nieumiejętnie wstawiony większy silnik może tylko zaszkodzić - widziałem E30 z M30B35, który miał dorabiane łapy silnika ... i odpadał mu przód, gdyż ten silnik jest cięższy i dłuższy od M20

były oczywiście odpowiednie łapy silnika (np. Alpina B6), ale trzeba wstawić właśnie takie - podałem tylko jeden przykład, żeby pokazać, że swap jest łatwy w planie (włożę sobie 3,5l i będzie fajnie), natomiast w praktyce różnie z tym bywa, a niektóre problemy wychodzą po jakimś czasie

inne przykłady (w drugą stronę) - kumpel wstawił do E30 touringa silnik M42 i chodzi to wszystko ślicznie - oczywiście nie wszystko od razu poszło gładko, ale problemy zostały przezwyciężone i teraz ma szybkiego i oszczędnego trumniaka :wink:

jeszcze innym przykładem jest mandaryna z KSR - autko przygotowane w zasadzie w jednym celu i chyba nikt nie powie, że to nie miało sensu, bo choćby od strony technicznej ten projekt jest fascynujący

... jeszcze jeden - kumpel kupił silnik Hartge 2,6l i w zasadzie tylko ten silnik z osprzętem się do czegoś nadawał, bo całe autko to był już trup, więc umieścił ten silnik w innym nadwoziu i teraz jest "Jeźdźcem Burzy" :wink:

takich przykładów jest więcej

podsumowując - warto robić swapy, tyle, że trzeba to robić z głową - to zależy co komu jest potrzebne, bo takie autko nigdy nie będzie już ori, ale za to może być niepowtarzalne i może dawać właścicielowi wiele radości (lub nieraz zmartwień)

zależy jeszcze do czego i komu takie autko jest potrzebne

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
  • Autor

W zasadzie musze przyznać rację co do POTĘŻNYCH! kosztów tekich zabieów.Większość ludzi preferuje ori ja zresztą też ale....Przyznam się że jestem w trakcie takiego transplanta i mam nadzieje że się nie zawiodę :dance: Zmuszony zostałem przez tzw"przyrodę" a że koszty naprawy silnika S52 są wysokie zdecydowałem się na troche nowsze "serducho"S54.Jak się uda (będzie wiadomo na dniach) to będe mógł powiedzieć coś więcej.Narazie jest duży problem z elektroniką ale się nie poddam :mrgreen: Z tąd było moje pytanie o ewentualne miejsca w PL gdzie takie coś robią.

Będę niezmiernie zobowiązany za jakieś info

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

I co Beemek ?

jak sie sprawy maja?Miales 286KM a zamieniasz na 321? Dobrze rozkodowalem ?

Jak nie masz namiarow do zakladow to pisz do mnie na priv, dam Ci kilka namiarow.