Skocz do zawartości

Drgania - przytłumienie silnika przy 2 tys. obrotów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam pewnien problem, a właściwie pierdułkę, która mnie nurtuje, choć niekoniecznie przeszkadza w jeździe.

Podczas przyspieszania w zakresie obrotów ok. 2 tyś. (powiedzmy między 1900-2100) na każdym biegu mój samochód wyraźnie się dusi. Trwa to ok. pół sekundy i jak minie ten zakres to dostaje "drugiego kopa" i nadal przyspiesza jak powinien. Powiedzmy jak kręcę do czerwonego pola to na ułamek sekundy właśnie ok. 2 tys obrotów i chyba tez ok. 4 tys (tez mały zakres) samochód jakby się zachłysnął, a potem idzie dalej tak jak powinien.

W okresie zimowym (przy ujemnych temperaturach) w tym zakresie obrotów samochodem po prostu trzęsie i tutaj mi to już przeszkadza, bo jak postanowię jechać przez jakiś czas 50-60 km/h (nie zawsze da się szybciej w korkach warszawskich) to wytrzęsie mnie za wszystkie czasy, samochód w pewnym momencie łapie takie drgania, że prawie wypada mi schowek (poluzowane sruby mocujące). Jak silnik się rozgrzeje to już się nie trzęsie, ale się dusi.

Mam nadzieję, że w miarę jasno przedstawiłem sprawę.

Po moim silniku mogę spodziewać się wszystkiego - nie znam przeszłości, kręcony był na pewno, pewnie coś koło 300 tys przebiegu.

Czy ktoś zna odpowiedź na moje pytanie czym jest spowodowana usterka?

Opublikowano
mialem cos podobnego odrazu zmienilem swiece a okazalo sie ze mam przebicie na kablu wn na 2 garze .wiec wymiana kabli wn.pozdrawiam
Opublikowano
zgadzam sie z przedmowca - weliminuj podstawowe sprawy jak uciekanie iskry, bo wyglada to na wypadanie zaplonu. Przeszukaj watki z dzis i wczoraj - bylo tam juz opisane, jak i gdzie szukac

pozdrawiam

t.

Opublikowano

Witam

Mój problem zaczął sie dzisiaj, wyszedłem z pracy, odpaliłem i poczekałem aż złapie temp. ok. 2min. ruszam i lipa - brak mocy, auto jedzie zółwim tempem, nie chce się wkręcić na obroty, silnik się dusi.

Zauważyłem że jak zdejmuję nogę z gazu jest szarpnięcie i zaczyna jechać dopóki mu nie przygazuję (zaczyna szarpać) i takimi skokami jakoś dojechałem do domku a rano przed pracą było wsszystko OK.

Macie może jakieś sugestie co do mojego problemu?

http://img228.imageshack.us/img228/3276/tn1ir4.jpg

diamentschwartz metalic

Opublikowano

czy silnik pracuje na wszystkich garach (rowno)? jesli tak to albo cos z paiwem - pompa? lub tez z powietrzem

obejrzyj na poczatek filtr powietrza, sprawdz iskre na wszystkich kablach

pozdrawiam

t.

Opublikowano
Czy winą mogą być świece, przewody, filtr powietrza?

http://img228.imageshack.us/img228/3276/tn1ir4.jpg

diamentschwartz metalic