Skocz do zawartości

Jaki jest silnik w 316i po-liftingowej.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak widzicie jestem świerzy i chciałem przede wszystkim wszystkich przywitać.

Mam pytanie. Czy występowały w silniki 1.9 105km w poliftingowych e46? Chciałbym kupić taką, podobno oryginalną poliftingową (pierwsza rej. 10.2001) w Holandii lecz w ogłoszeniu jest wpisane że ma silnik 105km. Próbowałem sie dopytać kolesia czy sie nie pomylił ale ześmy się nie dogadali :(. Martwi mnie to, ponieważ zauważyłem że ma z tyłu zderzak przedliftowy i zaczynam sie zastanawiać czy to nie jakaś padaka składana z 2-óch i przerabiana na lift Ponoć to przez stłuczkę i poprzedni właściciel wymienił na taki bo sie nie znał, ale nie wiem czy warto wierzyć w takie coś. Dostałem VIN i pokazał ze niby jest po lifcie ale też nie wiadomo czy to vin tego samego auta [juz nie raz tak sie zdarzało].

Z góry dziękuje za wszelka pomoc.

Opublikowano

jak polift to na pewno nie ma 105 KM, a minimum 115 KM - najpierw był to N42, a potem, już na koniec produkcji N46, który też szedł do E90, oba 1.8, a nie 1.9

105 KM to niestety przedlift 316i; wersja 115 KM przed liftem to 318i i w zasadzie ten sam silnik, ta sama pojemność, ale coś tam ma zmienione, nie pamiętam co, bodajże DIS chyba ma; oba to 1.9, czyli pojemność typowo przedliftowa

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Data rejestracji 10.2001 jest w tym przypadku informacją bezużyteczną. Aby całkowicie pozbyć się wątpliwości, musisz zdobyć VIN auta. Albo chociaż fotki.
Opublikowano

VIN auta masz a) na kielichu b) w dowodzie.

Jak juz go bedziesz mial, rozkoduj (uzywajac linka z podpisu ziela). Tam bedziesz mial podany rowniez typ silnika (oprocz daty produkcji) - np. N42. Po tym i roczniku szukaj w tabeli, ktora Ci podalem.

Opublikowano
No i niestety okazał się przedlift. Też głupi nie zerknąłem na zdjęcie silnika. Teraz dopiero zauważyłem że ma srebrną pokrywę zaworów, czyli na bank 105 koni. 116 miały czarną, więc skoro w poliftach nie ma tego silnika to mamy do czynienia ze składakiem. No nic. Dzięki wszystkim za pomoc.
  • 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jak polift to na pewno nie ma 105 KM, a minimum 115 KM - najpierw był to N42, a potem, już na koniec produkcji N46, który też szedł do E90, oba 1.8, a nie 1.9

105 KM to niestety przedlift 316i; wersja 115 KM przed liftem to 318i i w zasadzie ten sam silnik, ta sama pojemność, ale coś tam ma zmienione, nie pamiętam co, bodajże DIS chyba ma; oba to 1.9, czyli pojemność typowo przedliftowa

Mylisz się. Do marca 2002 roku 316i mialo jeszcze stary silnik 105 koni - 1,9. Dopiero potem weszły nowe silniki do 316i.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
więc skoro w poliftach nie ma tego silnika to mamy do czynienia ze składakiem.

W poliftach były fabrycznie te silniki - w wersji 316i - do marca 2002 roku.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...