Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. W związku z tym że jest to mój pierwszy post chciałbym powitać wszystkich użytkowników.

Jestem szczęśliwym posiadaczem od roku BMW e46 320cd z 2004 roku. Jestem zakochany w marce oraz w samochodzie.

Problem z buczeniem podczas dodawania gazu na wolnych obrotach oraz podczas rozpędzania auta w okolicach 2000 obr/min niezależnie czy stoję czy jade.

Dodam że w lutym 2012 zostałe usunięte siatki katalizatora tylko nie wiem czy pierwszego czy drugiego oraz wstawiona nowa plecionka. Czy usunięcie tych siatek ma wpływ na to buczenie??? Samochód jest żwawy i przyspiesza tak jak powinien. Mechanik mi sugeruje abym kupił katalizator z kawałkiem rury i wtedy problem zostanie rozwiązany.... Kompletnie nie wiem co zrobić w tym problemem. Wcześniejszym właścicielem był mój wuja który jeździł tym samochodem od 2006 roku i mówi że coś jest nie tak ten samochód chodzi za głośno i coś buczy..;/ Filtr powietrza jest zamontowany prawidłowo sprawdzałem dwa razy a dźwięk buczenia wydobywa się właśnie jakby spod filtra czyli z okolic Kata pierwszego. Czytałem bardzo dużo postów na ten temat jednak nikt nie sprecyzował co jest wkońcu przyczyną. Przebieg to 157 tyś dodam że klapki w dolotowym są egr wyczyszczona, reszta seria. Pozdrawiam

Opublikowano

To klapek sie pozbadz a EGR nie ma nic do tego.

Ja stawiam na turbine, skoro mowisz, ze to z okolic filtra. W tych okolicach nie ma zadnych katow, kat wstepny jest nieco dalej jednak.

Chociaz oczywiscie bedzie troszke glosniej bez kata, szczegolnie jak jakis magik Ci wstawil strumienice. Lepiej wspawac kawalek rury zamiast kata albo pusta puszke nawet.

Jak jest opcja, zebys nagral filmik, to moze to pomoc w diagnozie. Dobrze by bylo jakbys auto do komputera podlaczyl bo od 2006 moglo zuzyc sie praktycznie wszystko.

Opublikowano
Postaram sie wrzucić jakiś filmik. Dodam że byłem kiedyś u mechanika w P-ń który jest polecany na forum jako mechanik Bmw i jak na złość samochód chodził cicho i przyjemnie... Co to jest ta strumienica ??
Opublikowano
Postaram sie wrzucić jakiś filmik. Dodam że byłem kiedyś u mechanika w P-ń który jest polecany na forum jako mechanik Bmw i jak na złość samochód chodził cicho i przyjemnie... Co to jest ta strumienica ??

jesli z okolic turbo to może uszczelka między turbo a kolektorem wydmuchana ....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/