Skocz do zawartości

e36 2.0 1995 vanos-kompensator?czy łańcuch?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich forumowiczów...otóż kupiłem bmw e36,silnik 2.0,właściciel miał ją 6 lat,przebieg 220000 na liczniku i patrząc w każda pieczątkę serisu z kilometrażem raczej realny.I jak twierdził lał tylko 5w40! Wiadomo,kupując,osłuchałem samochód,był cichy, ładny,kupiłem.Właściciel mówił żeby zmienić olej,świece,filtry...tak też zrobiłem! Wlałem 5w40,niby wszystko gra,na zimnym super zapala,nie klekocze ani chwili lecz jak sie rozgrzeja to słychać jakby jeden kieliszek się odzywał,ale nie cały czas,jest moment że postuka 10sekund a czasem wcale i znowu stuknie na 3 sekundy.W sumie to nie wiem czy to kieliszek,może łańcuszek chyba raczej nie wałek bo ten by wiecznie klekotał, a może zmiana oleju z 5w na 10w lecz jak kiedyś wyczytałem-"leczenie pryszcza pudrem prowadzi do gangreny a nie do poprawy" więc jesli ktoś coś wie to proszę o pomoc,dodam że silnik suchy,pracuje równo,ma moc,odpala normalnie...dziękuję i pozdrawiam
Opublikowano
Hmm,w sumie to nie wiem jak wykazuje stuki vanos...myslę że jesli to by były zawory lub szklanki to by juz zawsze stukały ale róznie bywa,szklanka może sie obrócic i przestanie stukac prawda?
Opublikowano
Powiedzcie czy zostać przy tym oleju jesli został dopiero wlany czy zmienić na najtańszy 10w40 i obserwowac?póxniej to już mozna wlać firmówkę..podrawiam
Opublikowano
Panowie,dziś wjechałem na najazdy by osłuchac dokładnie silnik...odgłosy dochodzą od dołu,z przodu,ze strony koła pasowego,ślizg?a może łańcuszek?nie wiem juz sam,nie jest to głośne,podobny klekot jak do stukania zaworu z tym że o wiele ciszej i nie klepie na zimnym tylko na gorącym i to nie zawsze...pozdrawiam
Opublikowano

trudno coś pomóc kolego,być może odzywa się jakaś szklanka,ale która to ciężko stwierdzić

oleju na razie szkoda,trzeba jeżdzić

ja zalewam Valvoline 10W40 max live i jestem zadowolony

Opublikowano
Słuchając silnika z góry i z dołu raczej zdecydowanie to dół czasem stuknie, ale jak pisałem to stuk podobny do szklanki...olej zostawiam skoro bmw jeździ na takim od początku.Pozdrawiam