Skocz do zawartości

E34 520i Problem z układem chłodzenia, pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam. W mojej e34 po kupnie zauwazyłem ze jest odłączona nagrzewnica, dwa przewody połączone ze soba i nagrzewnica była pominieta. Podłączyłem nagrzewnica tak jak ma byc ale w samochodzie gotuje się plyn, temperatura płynu sięga prawie max i muszę co kilometr robić przerwę, wczoraj ledwie dojechałem do domu. Co jest tego przyczyną? Nagrzewnica? Jak ją wymontować? Proszę o pomoc fachowców.
Opublikowano

Podstawa do odpowiednie odpowietrzenie układu. A stawiam browara że układ chłodzenia masz zapowietrzony i dlatego się tak grzeje. Jeżeli z nagrzewnicy nie cieknie nie widzę potrzeby wymontowywania jej.

a może to było przyczyną że ktoś ominął nagrzewnicę bo śmierdziało płynem, parowały szyby i się z niej lało... trudno stwierdzić ..

jeśli chcesz to dostaniesz się do niej demontując schowek i całą konsolę środkową tu gdzie radio zegarek i pokrętła

Opublikowano
  • Autor
No właśnie z niej kapie, kiedy dzisiaj poszedłem zauważyłem plyn na dywaniku kierowcy ;/
Opublikowano
:D no i masz przyczene odpiecia wezy do nagrzewnicy dziura to raz a dwa jak dziura to i zapowietrzanie sie ukladu i z tad grzanie sie silnika a mam pytanie czy jak nie podinales narzewnicy to tez sie grzala :?: tak ze czeka cie slodka robota :duh:
Opublikowano
  • Autor
Nie gzrała sie, wszystko pieknie, ładnie chodziło :) Nie jeżdże nia duzo ale robiła trasy po 300km nawet i było ok ;) Dzieki chłopaki ;)
Opublikowano
Jak nie grzała się jak napisałeś, że się grzała jak podłączyłeś. Gość od którego kupiłeś auto celowo pominął nagrzewnicę by się nie bawić w rozbieranie auta by ją wymienić. Pchnął auto dalej i spokój
Opublikowano
Wymień nagrzewnice i po problemie ;) Może mu się zapchała i rozsadziło kto wie :D
Opublikowano

Sam mam u siebie odpiętą nagrzewnice i nic się nie dzieje.

Jak będziesz ją wymieniał to dodatkowo uszczelnij połączenie jakimś sylikonem, bo uszczelniacze nie są w zestawie, a najtaniej znalazłem je za 70zł. Ja będę się za to brał już 3x :mad2:

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m9u4h0flHW1qarea0o1_500.gif

Posiadam sporo części z e34 na sprzedaż. Kompletny silnik M20B20.

GG: 12785321

Opublikowano
Myslałem że tragicznie wymienia się nagrzewnice ale było ok :D Najwiecej zabawy z wyjęciem deski rozdzielczej a potem jest spoko ;)
Opublikowano
To chyba zrobiłeś to okrężną drogą, bo wystarczy rozebrać tunel i kilka elementów przy nogach kierowcy.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Nagrzewinca wymieniona ale BMka zaczeła się grzać. Jak sie przejade i się podgrzeje i odkręce korek to wypluwa płyn... Uszczelka? Termostat??
Opublikowano
Z grzanymi fotelami nie ma aż tak źle. Ograniczam teraz jazdę do minimum, ale jak musiałem przejechać jakieś 150km z temp. sporo poniżej 0 to było na prawdę ciężko :D .

Opublikowano

A puszcza płyn chłodzący na duży obieg? Jeśli nie to termostat. Odpowietrzyłeś dobrze układ po wymianie nagrzewnicy? Nie możliwe że nagle zaczęło się auto przegrzewać

Układ musi być porządnie odpowietrzony i lecieć z nawiewów gorące powietrze. Jak temp osiągnie pion to po jakimś czasie powinien puścić termostat na duży obieg.