Skocz do zawartości

problem z kluczykiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam sprawa wygląda następująco, wczoraj wymieniłem akumlatorek w kluczyku na nowy, po zmianie chodził bezproblemowo , lecz po paru km jazdy chciałem zamknąc auto i d...., otwieranie zarówno bagażnika jak i drzwi bez najmniejszego problemu ale nie zamknie drzwi, zadziałał wczoraj jeszcze kilka razy a dzisiaj wogóle, dodam ,że przekaźniki w module komfortu sprawne, czy miał ktoś podobny problem?
Opublikowano
A próbowałeś ponownie zakodować funkcję centralnego??
Opublikowano
  • Autor
Tak wczoraj raz udało mi sie zakodować, lecz dzisiaj nie działa nawet komfortowe otwieranie szyb i dalsza procedura kodowania porostu się nie udaje.
Opublikowano

przekazniki wymieniane że jesteś ich pewny? kluczyk masz chyba jeszcze starego typu. Kontrolka w nim świeci mocno? Sprawdz baterie czy jest napewno dobra. Może długo leżała na półce i lipa.

po przekreceniu zamka zamykaja sie drzwi

Opublikowano
  • Autor
przekaźniki wyczyszczone i działają poprawnie ,guźnikiem w środku działa bezproblemowo, a kluczyk mam nowego typu bez diody.
Opublikowano
  • Autor
i w drzwiach kluczykiem też działa...
Opublikowano
  • Autor
a jeżeli była by to wina elektroniki w kluczyku , czy jeżeli kupiłbym kluczyk od innego bmw e46 ze sprawną elektronika i przełożył samą płytka wraz z immobiliserem to była by możliwość sparowania tego kluczyka z moją centralką? orientuje się ktoś?
Opublikowano
Jasne! Wystarczy tylko transponder EWS przełożyć, zakodować i będzie grało... bynajmniej powinno :roll:
Opublikowano
  • Autor
problem rozwiązany potrzebuje nowej elektroniki najprawdopodobniej padła elektronika bo sąsiada kluczyk po zaprogramowaniu działa jak należy, jakby ktoś miał takowy kluczyk na zbyciu chętnie odkupie :)
Opublikowano

Nie rozumiem jak można wsadzić płytkę z wnętrza innego kluczyka BMW i imobil. chodzi?

Myślałem że każdy imobilaizer ma swój osobny kod?

Opublikowano
  • Autor
tak koduje się sam pilot immo to inna sprawa , na 100% tak jest po godzine temu tego doświadczyłem
Opublikowano
  • Autor
kluczyk już skompletowany i działa :) po tej przygodzie została mi kolumna kierownicza jakby ktoś reflektował :P sprzedawca nie chciał oddać osobno, jeszcze jedno pytanie ta pastylka oznaczona elipsa na ww. zdjęciu odpowiada za ładowanie kluczyka?
Opublikowano
Kris chodzi o pastylkę w kluczyku i tyle. Procedura kodowania centralnego dla każdego E46 taka sama. Moduł EWS jest pod kolumną kierowniczą. Chodzi o element w żółtej elipsie:

http://images47.fotosik.pl/1696/8cd70c5b6004dfeam.jpg

A ja odbiegnę trochę od tematu. Powiedz mi Yoshimura (wiedzę, że jesteś ogarnięty w tematyce kluczyków :8) ) , mam E46 polifta i taką dziwną sytuację. Wymieniłem u siebie komputer z EWS-em i zgrał mi to jeden gość z moim autem. Dodam, że kluczyk nie był zmieniany, jest cały czas ten sam. Do tego mam też kluczyk z tego EWSa i komputera. I teraz pytanie - można ten kluczyk jakoś zaadaptować?? Nie powiem żeby mi się nie przydał drugi bo mam tylko jeden, a cena zrobienia nowego delikatnie mówiąc odstrasza :(

Opublikowano
Goldi chodzi tylko o to, aby przerzucić transponder z zapasowego kluczyka. Jeżeli takiego nie posiadasz, to pozostaje jedynie programowanie na nowo kluczyka + dorobienie grotu. Innej opcji nie ma, bo kod wysyłany z kluczyka do EWS MUSI być identyczny.
Opublikowano

Włączę się w temat bo mam podobną sytuację z kluczykiem raz działa raz nie,

- otwieranie/zamykanie z konsoli działa,

- otwieranie/zamykanie z grota kluczykiem działa,

- otwieranie.zamykanie z pilota raz tak raz nie ostatnio coraz częściej na nie

Po kodowaniu kluczyk zachowuje się jakby nigdy nic działa w 100%, ale tak do 10 min, później jest już różnie.

Został wymieniony już moduł anteny, kluczyk został rozebrany w celu sprawdzenia baterii i o dziwo trzyma parametry (3,2 V).

Zastanawiam się czy to nie pada czasem płytka tak jak u kolegi ? podkreślić chce że bateria ( akumulatorek ) wewnątrz pilota nie był jeszcze wymieniany, czy coś jest nie tak z akumulatorkiem?

Pytanie moje brzmi: czy posiadając drugi kluczyk (dawce) z innego auta muszę przełożyć tylko z dawcy do mojego całą płytkę i zakodować kluczyk czy są jeszcze nie zbędę inne czynności (prze lutowanie elementów z mojej płytki na dawcy) ? Posiadam tylko jeden kluczyk i nie mam możliwości sprawdzenia na innym kluczyku czy to jest jego wina :/

Opublikowano
Goldi chodzi tylko o to, aby przerzucić transponder z zapasowego kluczyka. Jeżeli takiego nie posiadasz, to pozostaje jedynie programowanie na nowo kluczyka + dorobienie grotu. Innej opcji nie ma, bo kod wysyłany z kluczyka do EWS MUSI być identyczny.

Podziękował za rzeczową odpowiedź :wink:

Opublikowano

Petros, możesz przełożyć elektronikę centralnego zamka, ale MUSISZ przerzucić do kluczyka swój transponder EWS (ten złoty moduł zaznaczony na fotce). TYLKO ICH NIE POMYL :wink: Jeżeli u Ciebie wszystko działa do czasu tzn, że coś jest nie tak z akumulatorkiem, ponieważ te modele kluczyków są ładowane podczas jazdy. W przeciwieństwie do starych modeli z typową, wymienialną baterią. Pozdrawiam.

Goldi, nie ma sprawy :wink: Pozdrawiam.

Opublikowano
Dziękuje za podpowiedz Yoshimura, moja pierwsza myśl też był - akumulatorek tylko zastawiające jest to, że raz zadziała za pierwszym razem, raz za 4-tym, raz z bliska przy samym aucie, a raz z odległości 3 [m], a po zakodowaniu działa za każdym razem z bliska z daleka itd., ale do czasu tak jakby pilot nie trzymał parametrów, może gdzieś jest "zimny lut" na którymś z podzespołów ?? Dokonałem pomiaru obciążenia baterii po naciśnięciu każdego z przycisków i jest reakcja na baterii więc pierwsza myśl to nie bateria. Oki postaram się sprawdzić jeszcze połączenia na płytce, a później jak to nie da rezultatów wymienić akumulatorek ( Panasonic ) na taki sam i zobaczymy co dalej będzie się działo, czy będzie jakaś poprawa.
Opublikowano
Oczywiście, może być również zimny lut... tylko weź teraz przelutuj tak małe styki :roll: Daj znać o wyniku wymiany akumulatorka. Pozdr.
Opublikowano

Zmagania z pilotem po kilku dniach sprawdzania płytki pilota zakończone sukcesem :D

Może kolegom z forum przyda się, a szczególnie tym którym pilot nagle zaczął płatać figle w postaci przerywanej pracy ( w postach powyżej opisane objawy ). Biorąc pod uwagę, że przekaźniki , wzmacniacz antenowy, elektronika w pilocie jest wporządku, a akumulatorek trzyma parametry pod obciążeniem ( podstawowy warunek ) to wystarczy odlutować akumulatorek pozbyć się "starej cyny" , wyczyścić miejsca lutowania nie uszkadzając ścieżek i przylutować ponownie - winowajcą był "zimny lut" na jednym z połączeń, mimo że pomiary miernikiem mówiły co innego. Dzięki jeszcze raz Yoshimura za zainteresowanie problemem. Pozdr.