Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Witam wszystkich forumowiczów od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem BMW e46.

Napewno pozostanę wierny marce i nie zmienie jej na inna a co za tym idzie zapewne często będe

śledził forum :) Auto jest z 2002 roku w m pakiecie o kolorze imola rot 2 :)

Przebieg auto to 165 tys km potwierdzony w ASO.

Wiadomo jak to po zakupie wszystko musi grać w BUNI;p

Zmieniłem olej zalana jest castro edge 5w30 specyfikacja long life 04 ,filtr powietrza , filtr oleju takie podstawowe rzeczy.

Jeźdzę dość krótkie odcinki tzn okolo 8 km i mam tą białą maź na bagnecie.

Temat zapewne wiele razy poruszany na forum ale jednak nie moge trafic w odpowiedz , za co przepraszam :)

Płynu chłodniczego nie ubywa auto chodzi jak zegarek zero niepokojących objawów z tym ,że przeraża mnie trocha ta owa maź ;/

pod korkiem jej nie ma. Dodam jescze ,że po sprowadzeniu auta na starym oleju tego nie było. A również troszkę na tym starym oleju

pokręciłem się pomieście okolo 200 km zrobiłem. Auto w dojazdach do pracy uzyskuje te 90 stopni.

Czy jest się czym przejmować??

Bardzo proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam serdecznie

Tomek :)

Opublikowano
Witam. Według tego co mówił mój mechanik tą białą mazią nie ma co się przejmować. Sam mam taka na bagnecie i korku od wlewu. Ponoć robi się tak przez mrozy. Zalany mam Mobil.
Opublikowano

No ja najpierw zalałem mobila i zaraz maź ;/

Myślałem , że to olej jakaś lipa , ale teraz na castrol-u to samo znowu maź :(

CZytalem coś o tej odmie.

Opublikowano
To raczej jest wytrącający się osad z oleju przy jeździe na krótkich odcinkach. Rano jest jeszcze zimno i silnik stosunkowo długo jest niedogrzany. Przejedź się z 200km i zobacz czy maź znika:)
Opublikowano

auto rano szybko sie nagrzewa bo stoi w cieplutkim garażu :D

gorzej z powrotem ponieważ po postoju 10 godzin na mrozie dłużej zajmuje nagrzanie silnika tym bardziej ze mam 7 km do domu.

nastepnie spowrotem do garazu.

Dodam jescze ze raz próbowałem przegonic je tzn bylo to odleglosc miej wiecej 50 km ale predkosci tak 160-200

Opublikowano
Może być jeszcze problem z uszczelką pod głowicą aczkolwiek jeśli nie ubywa Ci płynu i nie ma oleju w płynie chłodniczym, z autem nic niepokojącego się nie dzieje to raczej spowodowane jest pogodą i krótkimi odcinkami. Dla pewności możesz podjechać do jakiegoś dobrego warsztatu (dobrego żeby jakiś papraj nie wmawiał Ci uszczelki) i sprawdzić. Nie sądzę żeby to była uszczelka gdyż sam w każdym aucie które wykorzystywałem na dojazdy do pracy a mam do niej 5km zawsze miałem białą maź:) BMW które mam to nie dotyczy bo użytkuję je tylko na dłuższych odcinkach :P
Opublikowano

No fakt postaram się to zrobić :)) Pozatym też wykluczam uszczęlkę ponieważ na tym 1 przegladzie gdy sprowadziłem auto ) powinno juz wyjsc cos ze spalin

ale jakto powiedział diagnosta cyt: JAK NÓWKA ;p

Opublikowano

Też mam n42 i też zdarza mi się na krótkich odcinkach smigać, mam tak samo, niewielka ilość białej mazi. Po trasach chyba znika, musze spawdzić jeszcze. Zalany Castrol Edge 5w-30. Przy następnej wymianie oleju, będe wymieniał odme, być może to jest przyczyną.

BTW http://allegro.pl/318i-2-0-benz-m-pakiet-individual-imolarot-2-i2851050026.html

To ta Slicznota? :d

Opublikowano
Dokladnie to moje auto:-D na zywo wyglada tak jak na zdjeciach:-D musze chyba tez zobaczyc ta odme tylko dlaczego na starym oleju przed wymiana tego nie bylo.?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie martwcie się to białą mazią, ja swoim e46 jeżdżę już 1,5 roku też N42 i zauważyłem że ta maź pojawia się w okresie późnojesiennym - wczesnowiosennym, wtedy gdy temperatury spadają poniżej 10 C. W innych okresach roku ten "problem" nie występuje.
Opublikowano

Bardzo dziękuje Ci za odpowiedź. Myślałem ze cos jest nie tak ale skoro wszyscy tak mamy to musi cos w tym byc :)

Pozdrawiam i życzę bez awaryjności oraz radości z jazdy:)