Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Po pierwsze witam wszystkich forumowiczów, ponieważ piszę po raz pierwszy pierwszy na forum (no dobra, drugi, bo wcześniej w dziale kupię/sprzedam). I zwracam się z pytaniem opisanym poniżej.

Mam taką małą przypadłość w manualnej skrzyni biegów. Jak chcę wrzucić jedynkę to czasem coś jakby blokuje lewarek i dopiero wrzucenie 2 a następnie 1 działa. Nie występuje to za każdym razem, ale powiedzmy tak raz na trzy próby. Brak możliwości wrzucenia jedynki odczuwalne jest jakby jakaś zapadka czy coś w ten deseń przeszkadzała. Podobny problem jest z wrzuceniem trzeciego biegu, tylko bardziej sporadyczny. Próbuje wrzucić 3 coś blokuje i po chwili (dosłownie sekunda) zostaje odblokowane i mogę normalnie wrzucić (tutaj nie muszę wrzucać innego biegu, tylko trochę cofnąć na luz i ponownie wrzucić). Wiem, że wróżek nie ma, ale jakby ktoś miał taką przypadłość wcześniej albo był znawcą w tym temacie to chętnie przyjmę porady co może wpływać na takie zachowanie skrzyni. Powiem szczerze, że jakoś mi to bardzo nie przeszkadza, ale raczej normalna sytuacja to nie jest, więc chciałbym coś z tym w końcu zrobić. Czy może to wynikać z innych rzeczy niż sama skrzynia? Czy też jakieś synchronizatory do naprawy? Nie znam się na tym, a chciałbym mniej więcej wiedzieć co to może być.

Druga sprawa, że pytałem w M-auto w Katowicach o powyższe i usłyszałem, że tych skrzyń generalnie się nie regeneruje. Czy ktoś może potwierdzić lub zaprzeczyć temu.

Będę wdzięczny za jakiekolwiek informację lub chociaż pochylenie się nad tematem.

Pozdrawiam

AlasNoAxis

Opublikowano
Kolego sprawdz najpier czy skrzynie nie jest oberwana na jakies poduszce lub czy nie jes czasem skrzynia krzywo ustawiona na wozku.
Opublikowano

Spróbuj przed wrzuceniem biegu wcisnąć energicznie sprzęgło 3-4 razy. Jeśli pomaga to pompa sprzęgła się kończy.

Sprawdź też poziom płynu hamulcowego, może wysprzęglik ma nieszczelność.

Opublikowano
ja mam to samo i nie byla to skrzynia,powymieniałem plastikowe tuleje lewarka i poduszkę i jest lepiej, trzeba posprawdzać to i poduszki ,bo może caly uklad sie kosi