Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam koledzy

Czytając posty o wspomaganiu i jego awarii wszędzie czytam o głośnej pompie. Mam inny problem. Auto zawsze garażowane, podczas wyjazdu i pozostawieniu pod chmurka na noc przy lekkim mrozie rano aku padło, brak zauważalnych przyczyn tzn pozostawienia świateł itp. Naładowane aku działa od miesiąca jak wcześniej ale od wymienionego zdarzenia mam problem ze wspomaganiem. Może to zbieg okoliczności ale wspomaganie kierownicy działa bardzo słabo ale nic a nic nie słychać pompy :/ czy może być inna przyczyna słabego wspomagania i czy pomimo braku hałasu może to być uszkodzenie pompy i czy problem z prądem może mieć z tym związek ??

Dokładniej nie mogłem tego opisać :) pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zapewne masz serwotronic, który przy słabym aku i dużych mrozach lubi się wyłączać.

U mnie norma, jak aku się doładuje, to przy kolejnym rozruchu działa dobrze.

Opublikowano
cos moze masz racje tylko u mnie jak miesiac temu padlo aku, naladowalem je i jezdze miesiac a wspomaganie nadal kiepskie :( czy moze tam pasc cos elektronicznie i to rozladowalo aku ?? i czy da sie do zdiagnozowac podlaczajac do kompa. Dodam ze wczesniej jak i teraz pompy nic a nic nie slychac :/
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Uszkodzony serwotronik po prostu się wyłączy i nie będzie działał, żadnego zwiększonego poboru prądu przez niego nie będzie.

U mnie po padnięciu aku do zera jak złapał errora, to musiałem go kasować z inpy, sam nie zniknął.

Za to teraz jak czasem aku się rozładuje, i przy odpalaniu spadnie napięcie w instalacji, to serwo się wyłączy, ale jak już tylko aku się doładuje, to przy kolejnym rozruchu zaczyna działać normalnie.

Pompa akurat niewiele ma do samego servtronica, pompa tłoczy swoje, jest czysto mechaniczna, zaś sam serwtronic to układ regulacji ciśnienia wspomagania (żeby wspomaganie twardniało przy wyższych prędkościach).