Skocz do zawartości

m43b16 - problem z obrotami i szarpaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kupiłem wczoraj bmw e36 Kampakt - silnik m43b16 - 1995 rok. Problem polega na tym że po odpaleniu auta silnik zaczyna wariować - obroty spadają prawie do zera, podczas jazdy nie reaguje na pedał gazu tak jak powinien - po wciśnieciu silnik zaczyna się dusić i szarpac po czym przyśpiesza, nie można też jechać stałą prędkością ponieważ silnik szarpie. Auto jest sprowadzone z niemiec więc nie mam możliwości jezdzić po mechanikach - zresztą i tak nie ma sensu znająć ich talent. Nie miałem nigdy bmw, w sumie to żonie się ono zawsze podobało i zachciała je mieć. Nie wiem gdzie szukać przyczyny, podczas szarpania silnika na wolnych obrotach odłączyłem wtyczke od przepływomierza i silnik przestał kulać - ale czy to na niego wskazuje?

Proszę o jakieś porady

Opublikowano
Byłem dziś pod autem i zauważyłem że sonda lambda jest jak by wgnieciona - uderzona czymś. Po południu podjechałem na komputer gość podłączył kompa i wyszło kilka bledów - po czym pytal sie czy odlączałem czujniki i pokazywal które wywaliło - wszystko sie zgadzało, wyszedł błąd poduszki pasażera (niby jakaś mata w siedzeniu która wyczuwa czy pazażer siedzi na fotelu) czy jakoś tak. I najważniejsze że wywaliło błąd sondy lambdy. Za diagnoze zapłaciłem 30 zł - mam nadzieję że to będzie to bo auto do 3000obr strasznie kuleje nie da sie tak jechać....
Opublikowano
Nie miałem kiedy auto jest z niemiec. Nie jest opłacone więc nim nie smigam. Wymienie sonde i mam nadzieje że to pomoże.