Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, na wstępie chciałbym zaznaczyć że w swojej e46 sedanie po fl posiadam lampy depo te z ringami i soczewkami na zółciaśne h7 :) chciałbym na wiosnę dać sprężynki obniżające ale nasuwa się pytanie oraz problem zarazem :D Gdy po przekręceniu kluczyka słyszę, że soczewki się jakby samopoziomują, tzn ruszają się i ustawiają jak im się podoba również mam manualne pokrętło do regulacji. A w czym tkwi problem? :D Iż że ponieważ w większości aukcji widnieje napis:

"dla pojazdów bez systemu poziomującego " :cool2:

i teraz mnie zastanawia co to za fant... to jest samopoziomacja czy też nie czy są inne sprężyny na to przeznaczane czy co się z tym robi :norty:

Opublikowano

Tutaj chodzi o system samopoziomowania "Nivo". Jest to jakiś rodzaj pneumatycznego zawieszenia. Mój kolega w Xantii ma taki bajer :D

Link do tematu, który dotyczy problemu z tym systemem. Montowany był chyba w serii 5, czy 7. Nie wydaje mi się, żeby w serii 3 było to w ogóle zakładane.

viewtopic.php?f=74&t=18555

Tekst wyciągnięty z jednej aukcji:

Bez systemu samopoziomowania (nivo)

Moim zdaniem jeśli chodziło by o system poziomowania lamp, to sprężyny typu Eibach Pro Kit nie mogły by być sprzedawane dla żadnego BMW (może dla jakiś starszych), ponieważ jest w nich wyszczególnione "bez systemu samopoziomowania". 100% E46 ma samopoziomowanie świateł.

Jeśli się mylę to proszę poprawić ;)

Opublikowano

To nie jest samopoziomowanie swiatel bo sie nie zmienia w czasie jazdy. Wstepnie je tylko unosi jak sie rusza zapali silnik.

Na wylaczonym sa opuszczone zeby mniej razic.

Samopoziomowanie maja tylko auta z ksenonami.

To samopoziomowanie o ktorym mowa to system NIVO, ktory montowany jest zdaje sie na tylnia os w BMW. Nawet nie wiem czy to bylo w E46 a jesli tak to powszechne jest tylko w E39 i wyzej.