Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja , po wizycie w rafineri w Płocku i po testach leje tylko Verve ON. Uwazam ze silnik chodzi najciszej i przyspiesza najlepiej.

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
To ja też napiszę coś odnośnie różnic w paliwach. Jeżdżę dużo dostawczym Mercedesem 308 2.3 diesel 80 KM. Auto jest ogólnie ciężkie i słabe i dlatego pewnie tak łatwo zauważam różnicę. Najlepiej chodzi na Shell V-power, na zwykłym ON z Shella też jest ok, ale odczuwalna mniejsza moc. Podobnie sprawa ma się na Orlenie, Verva = większa moc, mniejsze spalanie i nie dymi. Najlepsze są miny naprawdę nadzianych gości, którzy podjeżdżają swoimi super brykami i leją zwykły ON, a ja do mojej babci tankuje najdroższy ON. Naprawdę na takim aucie różnica jest bardzo odczuwalna, większa moc i praktycznie wogóle nie kopci. Warto lać droższy ON.
Opublikowano
kiedys jezdzilem mercedesem c270 zalalem na CPN to mi sie dlawil prawie gasl.naszczescie zalalem za 50 zl potem zalalem na bp ultimate i juz ok.mesiek wujka:P
Czuc respekt do Bmw nawet gdy je masz...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Ja najbardziej preferuję stacje Jet, Orlen lub Shell. Nigdy nic mi się nie przytrafiło w związku z taknkowaniem właśnie u nich. A co do stacji, której nie polecam... Neste. Zatankowałem tam 1 raz za 50 zł ON (moja wypowiedź dotyczy wyłącznie ON) i autko przejechało ok 50 km mniej niż po tankowaniu za tę samą kwotę gdzie indziej. Mimo, że teoretycznie wlałem więcej niż zwykle, bo na Neste najtaniej...

Pozdrawiam.

Nie wypowiem się w tej kwestii jeżeli chodzi o bmw ale poprzedni diesel którego posiadałem spisywał się następująco:

latem bardzo lubił paliwa neste i zwykłe bp!! spalał najmniej, pracował najładniej, przyśpieszał bardzo dobrze!!

Zimą lałem vervę orlenowską i wtedy nie spalał najmniej ale odpalał bardzo ładnie przy niskich temp. ( vpower i bp ultimate wskazały mi najwyższe spalania ze wszystkich możliwych)!!

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Ja od niedawna mam E46 2.0d. Tanukje ropke na Shellu. jestem zadowolony - silnik pracuje równo i spalanie jest adekwatne do ceny paliwa. Jak jeździłem jeszcze furką starych - tankowałem na stacjach typu Carrefour itp ( Vectra 2.0 w benzynie ) - dość szybko spadał licznik obecności benzyny w baku. Widziałem że ewidentnie jest coś nie tak. Teraz swoją bunie tankuje tylko na Shellu i jestem bardzo zadowolony :)
Opublikowano

A ja u siebie jak dotąd lałem 3 rodzaje paliw:

-Shell V-power Diesel

-Shell Diesel Extra (to ten zwykły)

-BP Diesel Ultimate

I jeśli mam być szczery to powiem, że jakoś różnicy to zbytnio nie odczuwałem żadnej pomiędzy nimi. Spalanie zbliżone i "but" raczej też. Może rzeczywiście różnica polega tylko na czystości paliwa?

A no i mi się wydawało, że Shell jako jedyny koncern ściąga własne paliwo z Zachodu a nie od Lotosu.

BMW to jest to co lubię najbardziej! Freude am Fahren!

http://img.userbars.pl/120/23959.gif

http://img153.imageshack.us/img153/6728/aaad.jpg

Opublikowano

To ja sie dolacze do dyskusji:

Shell V-power Diesel -jest sprowadzany bezposrednio z Niemiec,taka informacje otrzymalem z 2 gdańskich stacji tego koncernu .

Opublikowano
Ja nie mam diesla, ale powiem o problemie jaki miał kumpel po tankowaniu auta (525d) na Orlenie (zwykły ON). Auto stało bardzo zamulone i chwilami gasło, nie dało się nim normalnie jechać. Po wizycie u mechanika okazało się, że wytrąciła się parafina zapychając dolot i trzeba było wymienić jakiś zaworek przy pompie (temperatura wtedy była ok.-20st.). Poza tym mechanior stwierdził, że kumpel jest już jego 3 klientem w ostatnim czasie z podobnym problemem właśnie po tankowaniu na Orlenie.

http://imageshack.us/a/img22/2969/p1070367s1.jpg

http://www.motostat.pl/user_images/25837/icon3.png