Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam e36 2.0 vanos 93r mój problem polega na tym iż spalanie wynosi 21l /100km wiec pomyślałem że prawdopodobnie padła sonda lambda, okazało się że kabelki od sondy były pourywane, więc wczoraj wymieniłem ją na nową, ale niestety po przejechaniu około 25 km nadal spalanie wynosi 21l, do tego pali się check silnika, domyślam się że sonda ma jakiś czas adaptacyjny, dodam że odłączam akumulator na noc jeżeli ma to jakieś znaczenie. I tu powstaje pytanie co może być powodem tak dużego spalania jeżeli nie sonda ?
Opublikowano
Hmm właśnie jak byłem przed wymianą sondy na kompie to mówił że jest błąd którego nie mógł skasować i jest to błąd sterowania silnikiem, da rade go teraz inaczej skasować czy tylko przez kompa ?
Opublikowano
Raczej z tego co czytałem to niemożna samemu skasować błędów, bo wydaje mi się że reset kompa w tym nie pomoże, ale dzięki bardzo za pomoc ;)
Opublikowano

błąd sterowania mieszanką pojawia się podczas awarii sondy.

Odłącz akumulator, połącz obie klemy przewodem i przekręć kluczyk na II pozycję. Odczekaj 20 minut, wyciągnij kluczyk i podłącz aku z powrotem.

Sprawdź kiedy zapala się CHECK - czy od razu po przekręceniu klucza, czy dopiero po odpaleniu.

Opublikowano
Zrobiłem tak jak pisałeś, check oczywiście się pojawił ale dopiero po odpaleniu silnika i jest tak ze kilka razy mryga a następnie przestaje mrygac i pali się już cały czas do ponownego zgaszenia i uruchomienia silnika.
Opublikowano

ło matko boska!

To jest sonda do M50 na Boschu - 1 voltowa. Ty potrzebujesz sondy 5 Voltowej NGK o oznaczeniu OTA7H-3A2.

Ta sonda, którą kupiłeś nie ma prawa działać.

Opublikowano

nie, to nie robi różnicy.

Musisz mieć sondę Siemens (NGK) tytanową 5Volt o oznaczeniu OTA7H-3A2.

Chyba nie muszę dodawać, że sondy kilkanastoletnie z reguły nie działają...