Skocz do zawartości

[E36 2.0] Ogromne spalanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam e36 2.0 vanos 93r mój problem polega na tym iż spalanie wynosi 21l /100km wiec pomyślałem że prawdopodobnie padła sonda lambda, okazało się że kabelki od sondy były pourywane, więc wczoraj wymieniłem ją na nową, ale niestety po przejechaniu około 25 km nadal spalanie wynosi 21l, do tego pali się check silnika, domyślam się że sonda ma jakiś czas adaptacyjny, dodam że odłączam akumulator na noc jeżeli ma to jakieś znaczenie. I tu powstaje pytanie co może być powodem tak dużego spalania jeżeli nie sonda ?
Opublikowano
snde wymieniłeś ale blad prawdopodobnie został . trzeba go skasować
Opublikowano
  • Autor
Hmm właśnie jak byłem przed wymianą sondy na kompie to mówił że jest błąd którego nie mógł skasować i jest to błąd sterowania silnikiem, da rade go teraz inaczej skasować czy tylko przez kompa ?
Opublikowano
  • Autor
Raczej z tego co czytałem to niemożna samemu skasować błędów, bo wydaje mi się że reset kompa w tym nie pomoże, ale dzięki bardzo za pomoc ;)
Opublikowano

błąd sterowania mieszanką pojawia się podczas awarii sondy.

Odłącz akumulator, połącz obie klemy przewodem i przekręć kluczyk na II pozycję. Odczekaj 20 minut, wyciągnij kluczyk i podłącz aku z powrotem.

Sprawdź kiedy zapala się CHECK - czy od razu po przekręceniu klucza, czy dopiero po odpaleniu.

Opublikowano
  • Autor
Zrobiłem tak jak pisałeś, check oczywiście się pojawił ale dopiero po odpaleniu silnika i jest tak ze kilka razy mryga a następnie przestaje mrygac i pali się już cały czas do ponownego zgaszenia i uruchomienia silnika.
Opublikowano
jaką dokładnie sondę zamontowałeś ?
Opublikowano

ło matko boska!

To jest sonda do M50 na Boschu - 1 voltowa. Ty potrzebujesz sondy 5 Voltowej NGK o oznaczeniu OTA7H-3A2.

Ta sonda, którą kupiłeś nie ma prawa działać.

Opublikowano
no to kupiłeś niewłaściwą sondę.
Opublikowano
  • Autor
Aha ale napisałeś że ta którą kupiłem jest do silnika m50, wiec nie rozumiem
Opublikowano

M50 występowały w wersji na Boschu i na Siemensie.

Ty masz M50 na siemensie, a kupiłeś sondę pod M50 na Boschu.

Opublikowano
na aukcji jest sonda Boscha. Z 5 voltowymi generalnie jest słabo jeśli chodzi o dostępność.
Opublikowano
  • Autor
Dokładnie i to bardzo słabo, a jest różnica że mam automat ?
Opublikowano

nie, to nie robi różnicy.

Musisz mieć sondę Siemens (NGK) tytanową 5Volt o oznaczeniu OTA7H-3A2.

Chyba nie muszę dodawać, że sondy kilkanastoletnie z reguły nie działają...

Opublikowano
To ja zaproponowalem praktycznie nową sondę ngk za 200. Normalnie w sklepie kosztuje 350 zł najmniej.
Opublikowano
  • Autor
Namyśliłem się AndrewP4 i wezmę od Ciebie tą sondę jeżeli mówisz że będzie pasować itd ;) Reszta na priv ;)