Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam serdecznie

Chciałbym się podzielić moimi doświadczeniami dotyczącymi doposażenia X5 E70 LCI 35d xDrive w urządzenie ogrzewania postojowego Webasto.

Sprawdzając katalog RealOem lub w serwisie BMW uzyskacie informację że nie ma takiej możliwości.

W praktyce jest taka opcja lecz z ograniczonymi funkcjami dodatkowymi.

Aby zamontować ogrzewanie postojowe należy zakupić zestaw Webasto Thermo Top V ( z demontażu kpl ok 800pln) który jest montowany w wersji europejskiej diesla min E70 30d, 40d oraz panel klimatyzacji z opcją ogrzewania postojowego ( koszt ok 200-400pln) jw. demontaż

Montaż przebiega dokładnie tak samo jak w wersji europejskiej - należy stosować zgodnie z instrukcją montażu BMW - ok 1000-1300pln - bez VAT - poza ASO. Wątpliwości może sprawić u montujących po raz pierwszy czy należy wymieniać pływak w zbiorniku paliwa do zasilania układu Webasto. Okazuję się że nie.

Jedynie co należy zrobić to w prawym pływaku z którego jest czerpane paliwo sciąć końcówkę zaślepionego plastikowego bolca, a od spodu dołączyć przewód poliamidowy fi 5-6mm do czerpania paliwa ze zbiornika.

Po zamontowaniu elementów należy dopisać urządzenie do funkcjonalności pojazdu.

W takiej konfiguracji jest opcja sterowania ogrzewania postojowego z panelu klimatyzacji - timer na 2 załączenia w ciągu 24h. Następne ustawienia należy powtórzyć co 24h.

Z uwagi na fakt, iż wersje z USA są na kluczyk z częstotliwością 315 Mhz a EU 868 Mhz i tak samo piloty do Webasto np dedykowany T91 nie ma możliwości dopisania pilota do samochodu, a tym samym zdalnego uruchamiania Webasto.

Pozostaje jeszcze opcja Thermo call - sterowanie za pomocą telefonu - nie sprawdzałem.

Analizuję aktualnie możliwość dopięcia zdalnego sterowania za pomocą systemu Telestart cyfrowy - czyli odpowiednik systemu T91 lecz z opcją dodatkowej centralki i anteny. Tak jak jest to stosowane min w VW Audi, Skoda. Jeśli ktoś już to testował - będę wdzięczny za podzielenie się doświadczeniami

Mam nadzieję że powyższe informację okażą się przydatne dla któregoś z użytkowników X5 E70 35d USA -

Pozdrawiam

Krzysztof

Opublikowano

Kolego bardzo fajny temat założyłeś i już podałeś sporo informacji za co szacun :cool2: Ja też byłbym zainstalowany webastem,, tylko gdzie je nabyć i kto ogarnie montaż ?

Posiadam wersję europejską czy to oznacza ,że ja mógłbym nim sterować normalnie z kluczyka ?

Co do montażu webasto w x5 e70 w ASO M-Cars w Krakowie mi powiedzieli ,że jak najbardziej jest to możliwe i kosztuje na gotowo 12-13 tysiaków.

Opublikowano
Oni chyba mówili o ori nowym webasto :duh: :duh: :duh: i poniosło ich .Używane są na np. na allegro :mrgreen: i ceny inne zdecydowanie niższe.Podzwonić i popytać trzeba
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Uklony za podzielenie sie wiedza. Z tego co widze, zglebiles temat. Mam pytanie - czy webasto dostepne w Europie i zakladane fabrycznie ma tylko funkcje ogrzewania postojowego? Jakis czas temu probowalem zglebic temat i dowiedzialem sie z BMW, ze nowe diesle nie sa dogrzewane webasto, tak jak np. e39 530d. Denerwuje mnie to, ze przez kilka pierwszych minut w nizszej temperaturze otoczenia moja skrzynia przeciaga biegi w celu wczesniejszego rozgrzania silnika. Zgodnie z instrukcja obslugi tak to ma dzialac...

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam serdecznie

Miło słyszeć że temat moze się komuś przydać.

Odpowiadajać po kolei.

Osobiscie kupłem Webasto kpl. od człowieka z Alegro od którego kupiłem już wcześniej kilka rzeczy i miałem pewne zaufanie. Webasto oryginalne kompletne w dobrym stanie za 800 pln. Webasto do X5 E70 wystepuje tylko jako dedykowane do BMW i nie jest dostępne w sprzedaży w sieci Webasto.

Jesli auto jest w wrersji europejskiej można dokompletować kluczyk np. T95 - podobno bardzo dobrze działa - nie sprawdzałem ale mówiono mi że 700-800 m - zależnie od terenu. Jesli ktoś jest zainteresowany mogę odsprzedać (Okazyjnie) pilot BMW T95 którego ze względu na inna częstotliwość sam z USA nie dało mi się sparować.

Webasto które montuję w X5 E70 jest to pełan wersja tzn. ogrzewa płyn chłodzący w układzie silnik, a także załącza wentylator wnetrza - tak więc jest ogrzany silnik i wnętrze pojazdu - bajka.

Opublikowano
Kolego możesz podesłać jakiegoś linka do webasta które nabyłeś ? może byc na PW. oraz gdzie je ewentualnie zamontowałeś... ?
  • 9 lat później...
Opublikowano

Dzień dobry wszystkim,

mam podobny problem w X5 F15 3.0d z 2013r.

Albo się nie da, albo tylko orig. BMW i tylko pilot (dostępność zestawu i tak nieznana).

Mam panel klimatyzacji z wentylacją foteli. Jak znaleźć taki, który ma webasto? Po czym to poznam?

Co dokładnie wtedy muszę dokupić?

Po prostu używane webasto z jakiegoś X5 F15 3.0d ? Niezależnie od numeru części ?