Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. dziś po tankowaniu benzyny i odpaleniu w garażu bmw usłyszałem donośne cykanie (jak zraszacze do trawy) w okolicy silnika sadze ze to wtryski i tu pojawia się moje pytanie (jeśli mam racje) czy jest jakiś sposób na czyszczenie wtrysków ? oraz czy jestem w stanie sam je wyjąc itp gdyż moje problemy z bmw dopiero się zaczynają i jeszcze nie bawiłem się z tym silnikiem. Aha dodam jeszcze ze jak dałem ostro w gaz do 6 tysięcy + auto zaczęło nierówno pracować i drgać zgasiłem na 1-2 minuty odpaliłem i było znów ok. W internecie natknąłem się na takie preparaty z górnej polki gdyż nie sadze ze pomogą mi dodatki typu STB za 12 zł. Wiec o to linki do preparatów:

http://allegro.pl/liqui-moly-oczyszczacz-wtryskiwaczy-300ml-1971-i2891034448.html oraz do tego http://allegro.pl/liqui-moly-oczyszczacz-zaworow-150ml-1014-i2891035044.html

Są to preparaty liqui-moly wiec może dadzą rade ale chciałbym tez wyczyścić je ręcznie. Proszę o pomoc w instrukcji jak dostać się do wtrysków i je wyjąc oraz o opinie na temat tych specyfików.

Z góry dziękuje Grzegorz.

PS. (chodzi mi o domowy sposób na czyszczenie wtrysków :)

Opublikowano

filtr paliwa hum bmw mam od stycznia 2012i nie zaglądałem do niego ani razu.

A może masz jakieś patenty na czyszczę nie wtrysków ręcznie w jakiejś benzynie lub ropie na noc czy to pomoże choć trochę ? a specyfiki zaleje tak czy siak ;p

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Zalej, zaszkodzić nie powinno.

Co do czyszczenia wtrysków "w domu", to zapomnij

Już chciałem pomóc myśląc, że ,masz diesla, a tu benzynka...

Tak czy inaczej wtrysków domowym sposobem nie wyczyścisz..

Może te cykanie, to tak zwane szklanki..?

Edytowane przez Krzysiek BMW Jabłonna

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano
No właśnie, filtr paliwa to podstawa. Zacznij od niego, następnie kup jeden z lepszych specyfików do czyszczenia wtryskiwaczy i zobacz co będzie. Wtrysków ręcznie się myje :nienie: Jak dalej nie pomoże to napisz
Opublikowano

Ropke ? posiadam BMW e46 2.0 i xd a nie d ;p

A właśnie chodzi mi o czyszczenie zwieszchu xd

Dodam ze uto przez ostatnie 4 miesiące zrobiło może 100 km xd

Opublikowano

Dostalem odpowiedz od Liqui Moly polska jeśli komuś się to przyda:

Rafał Kobza

13:14 (9 godz. temu)

do mnie

Dzień dobry

Różnica między produktem 5153 a 1971 jest taka że produkt o numerze 5153 to środek o silniejszym działaniu. Dlatego efekt czyszczenia powinien być zauważalny wcześniej. Przed zastosowaniem tego produktu dobrze było by wymienić filtr paliwa na nowy.

Pozdrawiam.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

to tak zalałem specyfiki do wtrysków itp jest lepiej ale to jeszcze nie to a 2 dni temu -20 bmw nie palone od 3 dni odpaliłem znów to samo zauważyłem ze na ciepłym cyka coraz ciszej xd

Edit:

a specyfiki polecam (zalałem stb formuła gdyż kolega załatwił mi za darmo stb do czyszenia wtryskiwaczy + stb do czyszczenia układu paliwowego auto pracuje równiej i cykanie jest cichsze o wiele. dlatego mysle nad zakupem na next tankowanie specyfiki Molly