Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Na poczatku chcialbym sie przywitac bo jestem nowy :) .

Mam maly problem z moim samochodem. Kupilem go z pol roku temu i same problemy z nim. Zaczne od tego ze jak go kupilem palil on 14l w trasie gazu przy predkosci 90 km/h. W miescie spalanie wynosilo 18l gazu. Wymienilem sonde i spalanie zmalalo do 15 litrow gazu i mechanik sprawdzil ze mam zwarcie na silniku. Usuwal 40 dni zwarcie i w koncu usunol. Spalanie teraz wynosi 12-15 litrow gazu po miescie przy spokojnej jezdzie. Z gazem jest wszystko okej. Od pewnego czasu jakos 2 miesiace temu samochod chodzil na 3 cylindry. Wymienilem aparat zaplonowy i bylo dobrze. I teraz znowu mi poszedl. Przepala mi ciagle na 4 cylinder. Obrotomierz zle mi pokazuje ale silnik normalnie wkreca sie na obroty. I chcialbym sie dowiedziec jaki czujnik jest odpowiedzialny za pokazywanie obrotow? I czy ma to cos wspolnego ze spalaniem? Pomozcie mi bo nie wiem juz co z tym autem zrobic. Jest tak ze przy przyspieszaniu w pewnym momencie go delikatnie przydusza i pozniej normalnie ciagnie. I nie wiem co jest z nim nie tak.

Opublikowano
z tego co widze masz silnik m43, po pierwsze sprawdz dolot czy jest szczelny, jesli faluje to silniczek krokowy, zastanawia mnie to zwarcie , ciekawe jakie to jest..
Opublikowano
Tak, mam m43. Dolot mam szczelny, juz sprawdzalem. Nie faluja mi obroty. Zwarcie nie mam pojecia gdzie bylo. Ale jednak nadal musi byc poniewaz pali mi aparat zapłonowy. A czy jak zle pokazuje obrotomierz obroty to jaki moze byc walniety czujnik? I czy to ma cos do wiekszego spalania?
Opublikowano
witam po pierwsze nie aparat zapłonowy tylko moduł bo tak wnioskuje z tego a jakie masz swieczki i przewody? ja kiedyś kupiłem nieodpowiednie świece i też nie grało na 4 tym garku
Opublikowano
świeczki mam pod model, kupywalem w sklepie. Jak wymienilem to usunelem blad. I zmniejszylo sie spalanie. Ale jednak nadal jest cos nie tak, bo jest takie przerywanie przy przyspieszaniu.