Skocz do zawartości

e46 2.0 m52tu wypadanie cylindra 5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam takie zapytanie zazwyczaj rano gdy auto jest zimne to mam wypadanie cylindra 5 i w korekcjach na inpie mam 5 cylinder poza zakresem nawet 10,45!!! ale gdy wykasuje błąd to auto zaczyna lepiej pracować i momentalnie spada np do 2.45!!!! i jak znów pojawi się bląd i go wykasuje to znów jest lepiej złapie temp i już wtedy pali na wszystkie gary,takie objawy wskazują raczej na elektronike jeśli tak to co przychodzi wam na myśl czy raczej to bedzie coś mechanicznego (cewki podmieniłem,świece nowe,nowa odma,ciśnienie na pompie paliwa jest,w chwili wypadania cylindra ciśnienie na tłokach wynosi 14,5 bara

Opublikowano
  • Autor
a zeby sie dostac do tego czujnika to duzo trzeba rozkrecic dam rade z kanału czy lepiej od góry co trzeba rozkrecic
Opublikowano
  • Autor
a gdy zrzuce ten kolektor to trzeba wymienic uszczelki pod nim na nowe czy mozna załozyc te co były
Opublikowano

Uszczelki koniecznie nowe.

Klucz dynamometryczny też będzie potrzebny, bo trzeba dokręcić czujnik momentem 20 Nm.

Najlepiej potwierdzić czy to ten czujnik jakimś dobrym komputerem (np. serwis).

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor
witam czujnik stukowy wymieniony ale nie przyniósł on poprawy masz moze kolego zdjecie silnika m52 tu gdzie znajduje sie czujnik wału bo z katalogu real oem wynika ze mam go obok czujnika stukowego a przy wymianie patrzyłem i jest w tym miejscu czujnk temp masz moze jakies foto bo przesłaes mi link ale tam jest silnik m54