Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
czy ktoś może wie ile mozna pojeździć na opale . Słyszałem ze koleżka zrobił już 65 tyś oplem omegą 2.5 tds 143 km. czy ktos ma moze jakieś aktualne informacje. a poza tym to słyszałem ze dzisiejsza ropa jest nisko siarkowa no i opał też - to moze on wcale tak nie szkodzi
Opublikowano
Znam bardzo wiele osób śmigających na opale. Sam w swoim Clio 1.9D zrobiłem już 100000km. Bez jakichkolwiek oznak zużycia awarii ani innych niespodzianek. Zajmowałem się również kiedyś handlem paliwami i co nieco się orientuję. Zapraszam do lektury norm paliwowych. Otóż poziom zasiarczenia dzisiejszej oranżady wynosi tyle ile dokładnie 5 lat temu wynosiła norma dla ropy sprzedawanej na stacji benzynowej. Nie wspomne co było 10 lat temu. Dzisiejsza ropa sprzedawana na stacji beznynowej jest sucha, dlatego producenci stosuja dodatki smarne, takich problemów nie ma z maliną, problemem może okazać się woda, ale mnie się nie zdarzyło, zresztą wieokrotnie słyszałem że wodę to można spotkać nawet na najlepszych stacjach, o czym dyskusja kiedyś się tu zresztą wywiązała. W swoim Clio filtr paliwa mam podgrzewany, nigdy mi nic nie zamarzło. Z moich spostrzeżeń dieselek mi lepiej zapala podczas mrozów na malince, ale może mi się wydaje ?
M3 - I K E R
Opublikowano
Na opale lepiej bedzie palił w mrozy bo olej opalowy ma nizsza temp. zamarzania a zwykly naped juz przy kilkunastostopniowym mrozie robi sie mętny.