Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie, prosił bym o pomoc, ponieważ nie jestem za bardzo obeznany w samochodach tej marki.

1.Czy w silniku 1.6 115KM jest wymienny łańcuszek rozrządu jak często go wymieniać?

2. Czy po przebiegu 100tys wymieniać olej w skrzyni biegów i w dyferencjale?

3. I prosił bym o ogólne info na temat tego samochodu i na co uważać?

Loading... ██████████████] 99%
Opublikowano
Z plusów to autem naprawdę fajnie się jeździ. Wyglądem wyprzedziło swoją epokę. Mimo że auto jest z 2004r to nowy mercedes A z 2012 jest bardzo podobny, tak więc auto jeszcze długo się nie zestarzeje. Jest dość dobrze wyciszone zwłaszcza odgłosy dochodzące od kół. Jakość materiałów w środku sprawia że auto mimo kilku lat jest jak nowe. Odradzam jasne środki i skórę. Niestety ciszę będzie zagłuszać trzeszczenie dochodzące wprost do ucha z bocznych drzwi. Jest to o tyle denerwujące że w aucie jest cicho a tu trzeszczy jak w starym gracie. Trzeba okleić na zewnątrz taśmą (marka premium :mad2: (było na forum) Jak każde auto najlepiej kupić z małym przebiegiem i bezwypadkowe. Ale tu to jest bardziej odczuwalne. Przy około 150 000 może paść alternator, rozrusznik, zdarzają się też wycieki z różnych uszczelek a kapiący olej na katalizator pali się i smród dymu trafia do auta. Może też podczas deszczu woda wlewać się do środka. Do tego dochodzi kradzież właśnie się dowiedziałem że jak się wbije zamek do środka to można śrubokrętem otworzyć, a potem podpiąć się pod komputer. Dobrze że były inne zabezpieczenia to auto stoi. Koszt AC też większy niż innych marek. Miałem kilka aut i żadne mnie nie rozczarowało tak jak BMW 1 ale też żadne nie podoba mi się tak jak 1. Gdyby Japończyki mieli jakiś tak fajny model to bym jedynki nie kupił drugi raz ale że nie mają to o zgrozo zrobił bym to znowu. Dodam że obie jedynki kupiliśmy po obejrzeniu kilkunastu innych które były w dużooooo gorszym stanie, nawet nie chce myśleć ile by kosztowały naprawy w tych przetyranych.
Opublikowano
Dziś byłem w salonie BMW Sikora zapytałem czy w moim aucie był wymieniony napinacz, niestety okazało się ze nie lecz pan z servisu powiedział ze mimo tego ze nie jestem 1 właścicielem tego auta w ramach akcji wymiany tych napinaczy zostanie on wymieniony całkowicie za darmo w moim samochodzie części zostały zamówione. Teraz czekam na telefon i wyjazd do servisu czas planowanej wymiany do 2h
Loading... ██████████████] 99%
Opublikowano
Przez pracę ze złym napinaczem wyciąga się łańcuch. Wymiana samego napinacza to prosta czynność ale ona nie załatwia sprawy. Ja musiałem dodatkowo wymienić łańcuch który był o jedno oczko dłuższy od nowego i było o krok od problemów, mimo że napinacz był wymieniony wcześniej.
Opublikowano
Dziś byłem w salonie BMW Sikora zapytałem czy w moim aucie był wymieniony napinacz, niestety okazało się ze nie lecz pan z servisu powiedział ze mimo tego ze nie jestem 1 właścicielem tego auta w ramach akcji wymiany tych napinaczy zostanie on wymieniony całkowicie za darmo w moim samochodzie części zostały zamówione. Teraz czekam na telefon i wyjazd do servisu czas planowanej wymiany do 2h

dobrze, że pojechałeś do serwisu - dobra rada dla Ciebie

- napisz do nich maila o treści "...czy, jak napinacz zostanie wymieniony to będziesz miał jakąś gwarancję, a co, jeżeli po gwarancji napinacz również wyciągnie łańcuch?"

coś takiego, abyś miał podkładkę. Na forum jest sporo takich sytuacji, gdzie klienci mają potem problem w wyegzekwowaniu swoich racji.